Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls folkliga historia får inte försvinna på dammiga vindar – vi behöver ett föreningshus

Sundsvall rymmer ett stort antal föreningar med fokus på nutid eller dåtida verksamhet. De flesta drivs ideellt, har små kassor och är oftast husvilla. Föreningar samlar människor med gemensamma intressen som ger en känsla av samhörighet kring nya eller gamla skeenden i och omkring vår stad. Föreningarnas större möten sker ofta på inhyrd plats, de mindre i styrelsemedlemmarnas hem.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Stadens föreningar har också större eller mindre arkiv. De föreningar som saknar plats för arkiven låter de nedskrivna minnena vandra genom åren mellan styrelsemedlemmar med stora garderober. I detta ligger en risk för att framtidens historieskrivare går miste om uppgifter som ger förståelse för det nätverk av idéer och verksamheter som bidragit till att skapa stadens utveckling. Dagens liv är framtidens forskningsområde och risken för förlust av våra gemensamma minnen finns.

Förslag om ett ’Sundsvalls föreningshus’ har funnits inom kommunen men inte sjösatts. Föreningsrörelsen är stor och stadens folkliga historia alltför viktig för att riskera att försvinna i bortglömda garderober och på dammiga vindar. Sundsvall behöver ett föreningshus med möteslokaler för husvilla föreningar och möjlighet till arkivering av vår lokala historia.

Staffan Smeds

Läs även:

Politiska majoriteten fortsätter satsa på sociala föreningar – vi vill stärka bidragen med en miljon

Slöseriet med Bureplatsen är stadens största skandal

Stressa inte fram en framgång, GIF – bättre att sikta långsiktigt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel