Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls framtid i gungning

Det parlamentariska läget i Sundsvall är mycket oklart. Koalitionen sitter enligt Magnus Sjödin (M) kvar trots att deras budget är nedröstad i kommunfullmäktige.

De har i och med det inget redskap att driva sina frågor och har stora svårigheter att med trovärdighet styra och leda Sundsvalls kommun.

Nu säger sig dock Koalitionen ta semester fram till hösten då man vill börja titta på en lösning.

I vanliga fall brukar det bli fort och fel när borgarna agerar men i detta fallet är det alldeles för långsamt, för oseriöst och absolut fel att invänta hösten innan man agerar politiskt.

Medborgare och verksam- heter, vare sig de är kommunala eller privata, behöver kunna känna tillit till Sundsvalls kommun. Vi måste kunna leva upp till våra åtaganden.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har därför nu meddelat följande:

Vi har en kommunledning som abdikerat från sitt ansvar.

Två dagar har gått efter kommunfullmäktiges sammanträde men några seriösa kontakter med oss i oppositionen har inte tagits.

Det går inte att vänta till i augusti. En väntan kommer att innebära att denna situationen drar in på vintern och en hoppande majoritet är inte ett rimligt sätt att styra på.

Det finns nu tre alternativ:

1. Samtal mellan partier. Vi har nu en tvåårig socialdemokratisk budget som gäller från 2013. Det behöver diskuteras politik, inflytande och styrning.

2. Nytt sätt att leda Sundsvalls kommun. Fungerar inte samtalen så måste vi försöka finna andra nya vägar att leda och styra Sundsvalls kommun.

3. Nyval. Något som ska användas med stor försiktighet. Men finns inget förtroende kvar så behöver detta alternativ övervägas.

Om vi inte fått ett seriöst tecken från Koalitionen fram till måndagen (25/6) kommer vi att agera enligt ovan alternativ.

Man kan konstatera att makten tjusar så till den grad att man vill regera med en budget som helt går emot sina ideologiska principer.

Alternativet skulle annars tolkas som att det som sägs nu från Koalitionens sida inte har så stor trovärdighet längre.

Kim G Ottosson

Partiföreträdare (V)

Peder Björk (S)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel