Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls kommun bryter samarbete med cykelleverantör efter avtalsbrott: "Våra medarbetare blir drabbade"

Sundsvalls kommun vill uppmuntra sina anställda till vardagsmotion. I slutet av sommaren fick därför fast anställda inom kommunen chansen att på ett förmånligt sätt hyra en cykel. Nu anser kommunen att cykelleverantören har gjort sig skyldig till avtalsbrott – därför bryts avtalet och alla måste lämna tillbaka sina cyklar.

I januari gick Sundsvalls kommun ut med nyheten om att alla fast anställda inom kommunen skulle ges möjligheten att ta cykeln till arbetet i stället för bilen.

I slutet av sommaren skrev kommunen ett avtal med en leverantör som gjorde det möjligt för de anställda att leasa en ny cykel eller elcykel via sin arbetsgivare, under tre år, med ett bruttolöneavdrag.

Läs även: Nu ska kommunanställda ta cykeln i stället för bilen – alla får var sin cykel

Efter tre år var tanken att hyrestagaren skulle kunna välja på att avsluta hyran och lämna tillbaka cykeln eller köpa lös den till ett marknadspris.

På onsdagen meddelade dock kommunen att de bryter avtalet med cykelleverantören med anledning av att de inte ska ha följt avtalet.

– För det första vill jag beklaga det inträffade. Det är våra medarbetare som blir drabbade. Under en intern kontroll synliggjordes det att avtalsbrott gjorts och det var av den grad att vi inte fann någon annan lösning än att säga upp avtalet med leverantören, skriver Åsa Bellander, kommundirektör vid Sundsvalls kommun, i ett pressmeddelande.

Det brutna avtalet betyder att inga fler cyklar kommer att hyras ut och de anställda som redan hyr cyklar via sin arbetsgivare på kommunen blir tvungna att lämna tillbaka dem.

– Leverantören har skjutit in en tredje part i samarbetet vilket drastiskt ändrar villkoren och medför att vi skulle bryta mot upphandlingslagen om vi skulle ha godtagit detta. Den tredje partens avtal skulle även ha omkullkastat det redan ingångna avtalet som kommunen skrivit under med leverantören. Det är helt oacceptabelt och därför väljer vi att avbryta samarbetet, fortsätter Åsa Bellander.