Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brokig brukskonst i fokus när lapptäcken ställs ut

Brukskonst och återvinning är två beståndsdelar av det som visas i Galleri Granen i Sundsvall just nu. Det är lokala hantverksgruppen Skvaderkviltarna som har skapat en utställning baserad på lapptäcksteknik.

Annons

För första gången på mycket länge visas en utställning med lapptäcken i centrala Sundsvall. Det är ideella föreningen Skvaderkviltarna som sett till att stadsborna får möjlighet att se brukskonst i traditionell teknik. Hantverksgruppen vill synliggöra hantverket och ge inspiration.

Vi är ungefär 16 aktiva i gruppen och här är ett 10-tal medlemmar representerade.
Några av utställarna. Från vänster: Gisela Nilsson, Catrin Jonsson, Kerstin Heldeby, Inger Skog och Ann-Maj Sundström.

– Vår grupp har funnits sedan 2014 och det här är första gången som vi ställer ut tillsammans i Sundsvalls stad. Vi är ungefär 16 aktiva i gruppen och här är ett 10-tal medlemmar representerade, förklarar Gisela Nilsson, ordförande för Skvaderkviltarna.

Den insatte läsaren vet att verbet kvilta betyder att täcksticka genom de tre lagren i ett lapptäcke.

Kerstin Heldeby ställer bland annat ut  dessa bomullsdukar, den till höger som hon håller i  har stockhusrutan som mönster. Till vänster på väggen en duk med fruktmotiv.

Lapptekniken är en uråldrig teknik. Företrädesvis kvinnor har i årtusenden återanvänt tygbitar för att skapa textila bruksföremål. Lapptekniken har utvecklats genom att tygbitarna sys ihop i olika mönster, så att föremålen blir dekorativa.

Gisela Nilsson med sin drake. Tekniken är heltyg, kviltad i ett stycke. Draken omgärdas av de fyra symbolerna för eld, luft, vatten och jord.

I huvudsak används i dag bomullstyg för lapparbeten. Detta på grund av att bomullstyg är formbart och lagom strävt för att kunna arbetas med smidigt. Vanligen blandar man inte olika tygsorter, som bomull och polyester, i ett och samma arbete eftersom det blir problematiskt att tvätta. Siden har under vissa perioder också använts till lappteknik.

Förutom att vi vill visa vår konst så tycker vi att det är angeläget att påminna om återvinning och en anrikt hantverk.

Skvaderkviltarna ställer nu ut på Galleri Granen på Storgatan. Utställningen öppnades den 3 november och pågår fram till och med söndag den 11 november.

Inger Skog ställer bland annat vepor  gjorda av batiktyger. Hon gör gärna djurmotiv. Räven till höger är ett exempel på detta.

– Förutom att vi vill visa vår konst så tycker vi att det är angeläget att påminna om återvinning och en anrikt hantverk, säger Gisela Nilsson.

Avlagda bomullsklänningar är materialet till de barntäcken som Anna-Maj Sundström har skapat. Rektanglar bildar mönster, mönstret till vänster kallas snowball.

Galleribesökarna möts av ett brett och brokigt utbud som imponerar. Galleriets två våningar har fyllts av skaparglädje och konkreta bevis på tålamodsprövande hantverksskicklighet. Betraktaren fascineras av vad man kan åstadkomma med textil och tygbitar som ursprungligen använts till annat.

Catrin Jonsson ställer ut täcken som är sydda av gardinspill. Materialet är polyester och syntet.

Den begränsade utställningsytan innehåller en imponerande bredd av brukskonst i traditionell och modern kvilt. Väskor, vepor, löpare, täcken och dukar i ett berett utbud.

– Det har inte varit så lätt att välja ut vad vi ska ställa ut bland allt det som alla i gruppen har sytt under flera års tid. Vi har försökt skapa en så bred utställning som möjligt. Vi hoppas den inspirerar och kanske lockar fler att prova den här typen av hantverk, säger Gisela Nilsson.

Mer läsning

Annons