Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls kommuns kulturstipendiater fick sin belöning

Konstnärerna John Beijer, Emil Österholm och Axel Larsson, samt filmskaparen Maria Forslin är Sundsvalls kommuns kulturstipendiater i år.
I torsdags fick de sina stipendium vid en ceremoni i Kulturmagasinet.

10 000 kronor var stipendiesumman, och John Beijer fick sina pengar för att undersöka nya uttryckssätt inom samtida konst och för att påbörja ett internationellt projekt med muralmålningar. Han har redan gjort muraler i USA, Brasilien och Europa och har fått i uppdrag att illustrera porträtt för nominerade till Billboard Music Awards. Emil Österholm ska använda stipendiet till att bygga upp sin keramikverksamhet. Han är en flitig utställare i hemtrakten Sundsvall, arbetar både i Härnösand och Indal och har inte minst gjort sig omtyckt för sina humoristiska "robotskulpturer".

Axel Larsson ska utveckla sitt arbete inom konst och arkitektur med fokus på digital arkitektur. Han arbetar med att kombinera konst och naturvetenskap och är dels utbildad i konstligt fotografi vid Akademi Valand, dels student vid Chalmers tekniska högskola. Maria Forslin belönas för att arbeta med filmen "Gryning" och ska fungera som en förebild i ett län med få kvinnliga regissörer och producenter.

Alla fyra är uppvuxna i Sundsvall. Här har också musikern, musikhandledaren och musikterapeuten Reinhold Peter arbetat i 30 år och får nu utmärkelsen Hedersomnämnande för sitt engagemang inom musiken, inte minst för barn och familjer.

Två personer tilldelas 20 000 kronor var i stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll: Birgitta Wedin för sin bok "Fiske i Västernorrland" och Lena Nyman-Ågren för sin dokumentation av Sundsvalls barnkrubba (Lillgården).

Läs mer: Lokala konstnärer fick stora stipendier

Sundsvalls kommuns kulturstipendiater utsedda