Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls kommuns tidigare personaldirektör har avlidit – minnesord över Bertil Johnsson

Bertil Johnsson, Staffanstorp, har efter en kort tids sjukdom avlidit vid 89 års ålder.

Närmast sörjande är sambon Eva Moberg samt sönerna Lars och Pär.

Bertil Johnsson var född i Arboga 1930. Efter utbildning till reservofficer deltog han 1953-1954 som militärpolis i Sydkorea i den FN-ledda bevakningen av Svenska Röda Korsets fältsjukhus i Busan. Tillbaka i Sverige blev det kamerala studier på Socialhögskolan och examen 1958. Samma år gifte han sig med Barbro, också hon student på Socialhögskolan. Paret skulle få två barn, sönerna Lars och Pär. Första tjänsten för Bertil blev i Hofors 1958, nästa i Umeå 1961. Till Sundsvall kom Bertil 1965. Där verkade Bertil som personalchef/personaldirektör i kommunen fram till pensioneringen 1995. Under dessa år hade han även uppdrag inom personalfrågor och förhandlingsteknik för Kommunförbundet och staten.

Genom hela livet hade Bertil ett genuint intresse för friluftsliv, med årliga fjällvandringar och med vandringar och bärplockning i skog och mark hemmavid. Under 1980- och 1990-talen tog detta intresse sig också uttryck i att han blev ordförande i Friluftsfrämjandets lokalavdelning på Alnö. Ett annat stort intresse genom åren var konsten. Bertil engagerade sig i Sundsvalls konstförening och var dess ordförande 1992-2001. 1995 genomförde Sundsvalls konstförening och Sundsvalls museum i samarbete med Moderna museet en utställning på Sundsvalls museum med konst ur Moderna museets internationella samling. Utställningen skulle knappast ha blivit av utan Bertils och konstföreningens insatser för finansiering och vakthållning. Med dagens säkerhetskrav skulle en sådan utställning inte vara möjlig i Sundsvall. Konstintresset – och intresset för ekonomisk förvaltning till kulturens bästa – tog sig sedan uttryck i att Bertil, som representant för Sundsvalls konstförening, 2002-2018 var ordförande i Stiftelsen Grafström-Sandqvistska fonden. Bertil engagerade sig starkt både i stiftelsens uppdrag att dela ut stipendier till framför allt yngre lovande konstnärer samt i stiftelsens uppdrag att, i samarbete med museet, till museets samling förvärva betydande konst av äldre konstnärer från trakten. Vid stiftelsens 40-årsjubileum 2015 arrangerade Sundsvalls museum en stor utställning med äldre konst donerad av stiftelsen till museet samt med yngre konst som köpts in till museet från stipendiater. Utställningen visade tydligt stiftelsens betydelse och värdet av samarbetet mellan museet och stiftelsen. Värdet av detta samarbete kom och kommer förstås även konstnärerna till del.

Bertil gjorde också 2002-2011 en kulturinsats som kassör och aktiv styrelseledamot i Schymbergsstiftelsen, inrättad till minne av hovsångerskan Hjördis Schymberg, född på Alnön, och till gagn för nutida operasångare. Margareta Karlman, vice ordförande i stiftelsen, uppger att Bertil under åren var en mycket uppskattad styrelseledamot.

2015 bjöds Bertil in till Busan i Sydkorea, för att tillsammans med andra FN-veteraner hyllas för sina insatser på 1950-talet under Koreakriget och mottaga en medalj. Tillsammans med sambon Eva gjorde Bertil denna resa och deltog bland annat i en ceremoni på FN-kyrkogården i Busan.

Bertil och Eva var bosatta på Alnön fram till 2018 då flytten gick till Staffanstorp. De fann sig väl tillrätta i Skåne och i det nya hemmet och hittade även vägar för vandringar och promenader i naturen.

Jan-Erik Brunnberg, ordf i Stiftelsen Grafström-Sandqvistska fonden, Daniel Eklund, chef för Sundsvalls museum, Barbro Björk, tidigare intendent på Sundsvalls museum