Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls litterära pris till välkänd författare: Majgull Axelsson får Lars Ahlinstipendiet 2018

Lars Ahlin-stipendiet kan ges till en författare som verkar i hans anda.
Därför får Majgull Axelsson 2018 års stipendium, för sina skildringar av människor "som samhället glömt och gömt".

Annons

Hela Majgull Axelssons författarskap bär spår av hennes möten med samhällets svaga och förtryckta. 1986 skrev hon reportageboken "Våra minsta bröder" om barnarbete i tredje världen, och mycket omtalad blev "Rosario är död" (1989) om barnprostitution på Filippinerna.

1991 kom "Dom dödar oss" om gatubarn i Latinamerika. Hennes senaste roman "Ditt liv och mitt" från i år kritiserar hur samhället behandlar dem som inte passar in. För "Aprilhäxan" fick hon Augustpriset, och hon har också fått bland annat Eyvind Johnson - och Ivar Lo-priserna.

Enligt juryns motivering får hon Lars Ahlin-stipendiet "för sin förmåga att med inlevelse och känsla skildra de som samhället glömt och gömt. Genom ett lyssnande författarskap skapa oförglömliga gestalter och lyfta moraliska dilemman med livslögnen som ett ofta återkommande tema. Hennes författarskap hävdar språkets och berättandets befriande kraft."

Lars Ahlin-stipendiet, Sundsvalls bidrag till skaran av landets litterära priser, delas ut vartannat år. Prissumman är 50 000 kronor.

Det kan ges till dem som skrivit i Ahlins anda, som har anknytning till Sundsvall eller som sysslar med forskning på området. Tidigare pristagare är Vibeke Olsson (2016), Kristian Lundberg (2014), Marjaneh Bakhtiari (2012), Björn Runeborg, Birgitta Lillpers, Peter Kihlgård, Anita Salomonsson, Åke Smedberg, Stewe Claesson, Gunnar D Hansson, Heidi von Born, Kjell Johansson och Björn Ranelid.

Läs mer om Lars Ahlin-priset: Vibeke Olsson fick Ahlin-priset för Bricken på Svartvik

Läs mer om förra pristagaren: Priserna haglar över Vibeke Olsson Falk