Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls röster ligger till grund för orkesterverk

Under Kulturhuvudstadsåret 2014 skapade tonsättaren Anders Lind verket "Voices of Umeå" med många insamlade röster från Umebor.
Nu har han påbörjat del 2, Voices of Sundsvall.

På Tonhallens balkong står just nu ett par apparater uppsatta som är försedda med mikrofon. "U Paint" är en mick, ett manöverbord och en filmduk.

– Den här mikrofonen förstärker inte ljud, utan man målar med den, berättar Anders Lind för barn från Södra bergets förskola.

När man sjunger, talar eller ljudar i mikrofonen far en färgpunkt över duken. Den rör sig upp och ner när tonhöjden ändras, den blir större eller mindre när ljudet blir starkare och svagare. Barnen provar och en pojke lyckas också skapa små molnlika fluff genom att blåsa i mikrofonen.

En annan installation är Röstskördaren. Här ska man låta i mikrofoner för att få vatten, pulver eller glitter i glasbehållare att bubbla eller spruta. Och det gäller att ta i.

– Jag fick ont i halsen, sa någon.

De båda apparaterna kommer att stå i Tonhallen under våren så att fler kan prova dem. Samtidigt samlar de in röstljud som Anders Lind sedan använder sig av i komponerandet av ett musikstycke, som ska uruppföras av Nordiska Kammarorkestern i höst. Föregångaren "Voices of Umeå" spelades på Norrlandsoperan under kulturhuvudstadsåret.

– Sundsvalls invånare bidrar med råmaterialet och jag arbetar vidare med det. Det är en intressant konstnärlig process. Alla är välkomna att prova installationerna och vem som helst som har en röst kan bidra, säger Anders Lind, vars projekt stöds av Statens Musikverk.

Man behöver inte ens kunna svenska för att bidra, bara man framställer ljud med sin unika röst. När orkesterverket spelas kommer dessutom ett 100-tal personer att vara med på scenen och bidra live med sina röster i samspel med orkestern. Anders Lind har till och med hittat på ett särskilt notationssystem för dem som inte läser noter. Allt för att fånga upp också dem som vanligtvis inte nås av konstmusiken.

Parallellt med tisdagens röstinsamlande visade kammarorkesterns violinist Eva Filek Kryger instrument på en annan våning. Hon är utbildad förskollärare, och aktiviteter för barn är något som Scenkonst Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern vill satsa mer på.

– Det vore kul att starta en öppen förskola i Tonhallen med musikaktiviteter. Detta får bli lite av ett startskott, säger musikchef Lennart Åkermark.

Läs mer om kulturfestivalen 22 - 28 januari:

Harpklang över länet

Trivsam invigning av kulturfestivalen

Följ med på kulturfestival