Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls simstjärna tvåa i världen – men inte snabb nog för EM

Enligt senaste världsrankningen är Johannes Skagius rankad tvåa på 100 meter bröst och sjua på 50 meter bröst i kort bana.
Ändå reser inte Sundsvalls simstjärna till EM i Israel i början av december.
– Det är bättre att han fokuserar på långbanesäsongen och OS i Rio, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Det är det internationella simförbundet, Fina, som nyligen har släppt rankinglistorna.

Men förbundskapen Sandmark lägger ingen stor vikt vid dem, eller att Johannes Skagius för tillfället är nummer två på 100 meter och nummer sju på 50 meter i kortbana – i världen.

– Jag har sett listorna och det saknas väldigt många simmare, eftersom det inte har gått så många tävlingar i kort bana, säger hon och tillägger:

– Nu lämnade Johannes bra besked i Helsingborg och han var nöjd. Det viktiga är att han börjar hitta rätt och i Johannes fall måste fokus vara på att träna i lång bana.

Därför får han inget "wild card" även om det fanns en öppning.

Därför blir det inget kortbane-EM i nybyggda Wingate Institue i Natanya i Israel.

Skagius själv är kluven inför det faktum att han inte ingår i EM-truppen.

Han sa det redan efter SM-simningarna i Helsingborg och han säger det nu igen:

– Anledningen till att jag simmade SM var att kvala in till EM, nu gjorde jag inte det. Men det bästa hade varit om jag hade gjort det för då hade jag kunnat ta med mig frågan hem till min tränare (Dirk Lange) och vi hade haft en valmöjlighet, säger han och fortsätter:

– Att åka eller inte. Samtidigt kanske resultatet hade blivit detsamma. Förbundskaptenen ska styra landslaget, men kanske inte ner på detaljnivå.

Han hade alltså önskat en situation där han själv hade fått fattat beslutet.

Det svenska simförbundets kvaltider är tuffa.

Till kortbane-EM och till OS i Rio.

– Det här med kvaltiderna är en stor diskussion om det är bra eller inte. Jag och några till tycker att EM-kvaltiderna var lite hårda. Kvaltider kan sporra, men det kan också bli motsatsen om det är för svåra att nå.

Detsamma gäller inför de olympiska spelen i Brasilien.

– Min tränare Dirk och en simmare som Gerhard Zandberg blev chockade när de hörde våra OS-kvaltider. Just nu tror jag att det är två simmare i världen som har klarat av dem, säger Skagius.

Det är 100 meter bröst som gäller för Johannes Skagius i Rio de Janierio.

Bröstsimmarens personliga rekord i grenen är 1.00.81, för att kvala in behöver han simma 59.81 – en putsning med en sekund.

– Det blir till att bita i äpplet, säger Skagius.

Är du orolig?

– Jag tror på min träning nere i Österrike. Jag är rätt självsäker på att jag kommer att klara det tillsammans med Dirk. Där jag är nu, dit har jag kommit tillsammans med min tränare och för att vi tänker taktiskt. Träningen känns bra och där nere har jag bra sparring.