Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls skolor utbildas om krissituationer – polisen: "Skolattacker är otroligt svåra att förutse"

Sundsvalls skolor tar lärdom av skolattacken i Trollhättan för att kunna hantera en liknande krissituation. Men även om man kan ta många lärdomar av händelsen är varje skolattack unik.
– Skolattacker är otroligt svåra att förutse och ofta är det väldigt snabba händelseförlopp, säger polisen Mikael Sällström.

På tisdagsförmiddagen samlades ett 90-tal rektorer och skolchefer för att utbildas i hantering av pågående dödligt våld i skolmiljö. Utbildningen hölls till följd av den incident som skedde i december förra året där två elever sågs med pistoler på Västermalms skola. Efteråt kunde det dock konstateras att det handlade om plastpistoler som de två eleverna lekt med. Men polisen kallades aldrig till platsen och kommunens säkerhetschef Gunnar Åberg ville att rutinerna skulle ses över.

Termen "pågående dödligt våld" används av myndigheter och syftar inte bara på skolattacker utan även på attacker som sker i andra miljöer. Men för dagen låg fokus uteslutande på skolskjutningar och attacker i skolmiljö.

– Situationen behöver inte vara i en skola, utan det vi pratar om är miljöer där det är svårt för polisen att agera i, säger Mikael Sällström från polisen.

Under förmiddagen fick deltagarna en genomgång av kommunens ansvarskedja och hur kommunen arbetar med krisberedskap. Därefter följde en längre genomgång av tidigare skolskjutningar samt gärningsmannaprofiler av polisen. Som exempel användes attacken i Trollhättan och skolskjutningen i Jokela 2007.

Avslutningsvis fick deltagarna diskutera kring ett fiktivt scenario med pågående dödligt våld på en skola i Sundsvall. Syftet var att lyfta fram de många svårigheter som finns i samband med pågående dödligt våld.