Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls skolpolitiker på Zanzibar-resa: "De får glassa runt och leva som kungar"

Skolpolitiker från Sundsvall befinner sig just nu på Zanzibar för att jobba med demokrati.
I en vecka är nämndens arbetsutskott på ön utanför Tanzanias kust.

■■ Följ nyhetsflödet om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Ett inte alltför intensivt program är inbokat på ön som ligger utanför Tanzania söder om ekvatorn.

Med på resan är projektledare Christin Strömberg. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott ingår i styrgruppen, deltagare därifrån är João Pinheiro (S), Hans Zetterkvist (V) och Ina Lindström Skandevall (FP).

Under vistelsen bor de på La Madrugada beach som är beläget vid stranden och har två saltvattenpooler, den ena med bar. Hotellet beskrivs som unikt och lugnt och alla rum har uteplatser med utsikt över poolområdet. Rummen är inredda i en enkel och elegant stil.

Ankomstdagen mötte de tre kvinnogrupper, fredagen ägnades 1,5 timme åt ungdomar, sedan träffade man politiker i kommunen kommunen Makunduchi. På lördag är det åter möte med politiker.

Hela söndagen ska sedan ägnas åt rundtur och shopping. På måndag besöks en skog på förmiddagen, på eftermiddagen är en träff med en kvinnogrupp.

Slutligen är tisdagen helledig fram till avresan mot Sverige 19.35.

Sundsvallspolitikernas besök i Zanzibar ingår i ett projekt som beslutades i juni och finansieras av Internationellt centrum för lokal demokrati. Under hösten kommer en delegation från Zanzibar till Sundsvall.

Elin Nilsson som också sitter i arbetsutskottet valde att inte åka med.

– Jag tackade nej. Det finns anledningar till politikerföraktet och jag vill inte medverka till det. Men jag tycker att samarbete är något i grunden bra. Speciellt om vi kan hjälpa till där det behövs och hämta inspiration där det finns.

– Men jag tycker inte att en vecka på Zanzibar är motiverat för oss kommunpolitiker att lägga tid på. "Partnerskap" där politiker får glassa runt och leva som kungar med fint mottagande i länder där de behandlas bättre än lokalbefolkningen känns för mig inte motiverat att delta i.

I stället tycker Elin Nilsson att det rimliga är att kommunen bjuder in och anordnar seminarium om den svenska utbildningsmodellen.

Vi har sökt João Pinheiro för en kommentar om resan.