Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls toppolitiker: "Vi bygger för dyrt och långsamt"

För dyrt och för långsamt.
Den kritiken riktar de styrande politikerna mot hur kommunen sköter investeringarna i de egna fastigheterna.
– Vi behöver få spaden i marken mycket fortare än vad som sker i dag, säger Bodil Hansson (S).

Plan- och utvecklingsutskottet kommer att ta upp frågan om kommunens investeringsproblem på sitt nästa möte 24 november. Den sittande majoriteten visar ett öppet missnöje med hur investeringarna i de egna fastigheterna sköts.

– Vi tycker inte att det fungerar utan menar att det bör organiseras om. Därför kommer vi att ge i uppdrag åt koncernstaben att ta fram en lösning på hur det ska skötas, säger Bodil Hansson, ordförande i plan- och utvecklingsutskottet.

När ska ni ha svar på detta?

– Vi kan inte låsa oss med någon tidsplan, men ärendet brådskar. Något är fel i processen och det gör att vi ligger efter med flera stora investeringar.

Vilka tänker du på?

– Multiarenan är en sådan. Projekteringen skulle ha gjorts redan 2014 och bygget skulle starta i år, men inget är gjort.

Vad är anledningen till det?

– Här säger man att beror på att badhusets ombyggnad dragit ut på tiden och den förskjutningen har gjort att man inte kommit i gång. Men kommunen behöver jobba snabbare. Vi har inte tid att vänta då investeringsbehovet är så stort, säger Bodil Hansson.

Att objekten ofta fördyrats är ytterligare en faktor som bromsar investeringstakten.

– Vi hade en skola där vi i politiken hade beslutat om att ombyggnaden fick kosta 40 miljoner. Efter projekteringen landade det på 92 miljoner för själva bygget och det håller inte. Tyvärr har det hänt ofta att vi har haft ärenden som fördyrats rejält, säger hon och tillägger:

– Det är jätteviktigt att kostnaderna för respektive objekt hålls inom budget då det är mycket som ska göras.

Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M):

– Vi har samma problembild och konstaterar att verksamheten inte fungerar. Det är bra att något görs vilket jag utgår från nu, men det här har vi påpekat länge.

– Varför har inget gjorts då under hans tid, svarar Hansson.

Kommundirektören Stefan Söderlund är medveten om den kritik som finns.

– Sundsvalls kommun skall ha en effektiv verksamhet och vi jobbar dagligen med att förbättra oss. Att objekt fördyras och tidsplaner förskjuts är naturligtvis inte tillfredsställande och det måste vi komma till rätta med. När det gäller investeringar inom fastighetssidan skall vi dock komma ihåg att vi höjt investeringstakten från 100 till 400 miljoner per år de senaste åren och en del av förklaringen ligger naturligtvis där. Men vi jobbar hela tiden på att bli bättre, säger han.