Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls tränarprofil skolar ridsportens nästa stora stjärnor

Hon har otaliga meriter som ridlärare.
Nu tränar profilen Medelpads nästa stora stjärnor.
– Det är jätteroligt, säger Johanna Hammarstrand, ridlärare på Realgymnasiet i Sundsvall.

Hon började som ridlärare redan som 15-åring. Nu har 25 år hunnit passera och Johanna Hammarstrand har blivit en av Sundsvalls största tränarprofiler.

För dig som loggar in: Experten tipsar – här är de åtta bästa övningarna

Hon har tränat alla – från nybörjare och ända upp till eliten. Dessutom är hon expert på unghästar. Och så tävlar hon själv också så klart.

– Jag tävlar i medelsvår hoppning och har även gett mig på dressyr och tävlar även i medelsvår dressyr, säger hon.

Och sedan i somras jobbar hon även som ridlärare på Realgymnasiet i Sundsvall.

– Det är jätteroligt. Jag trivs superbra här och det är fantastiskt att vi kan vara här ute i den här fantastiska anläggningen, säger hon.

Läs också: Torbjörn, 72, började ta ridlektioner igen efter 30 år: "Det är veckans höjdpunkt att komma hit"

Anläggningen hon talar om är ridhuset som Timrås Hästsportsförening har. Hon har precis lett en lektion för sex andraårselever och håller på att plocka undan bommar efter dagens övningar.

Realgymnasiet i Sundsvall öppnade för fem år sedan. Och när Johanna Hammarstrand själv gick i skolan fanns det inget ridgymnasium i området. Något hon grämer sig lite över.

– Tänk om den här möjligheten hade funnits när en själv var ung, då hade det ju inte varit något snack om saken, säger hon.

Läs också: Ridtjejen träffade kärleken och sadlade om till trav – nu drar de in miljoner tillsammans

I träningsgrupperna finns allt från totala nybörjare till de som har egen häst och rider på fritiden. Därför krävs det noggrann planering för att alla elever ska kunna utvecklas utifrån sin nivå. Och trots en ganska strikt kursplan har Johanna Hammarstrand fått utrymme att ta upp saker och göra övningar hon tycker är viktiga under lektionerna.

Och bland favoritövningarna finns bland annat att förvänd galopp. En övning där ryttaren rider vänster galopp i höger varv, i stället för tvärtom som är fallet i vanliga fall.

– Det är en nyttig övning som kan öka kvalitén på galoppen, säger Johanna Hammarstrand.

Trots att hon har ett kvarts sekels erfarenhet av att lära ut ridning, tycker hon att det är lite annorlunda att vara på en skola.

– Det finns mycket som rör sig i deras huvuden har jag märkt. Men när de sitter på hästarna så är de fokuserade på ett helt annat sätt, så det gäller att passa på att lära dem medan de sitter på hästen, säger hon.

Läs också: Här är nya EU-lagen som slår hårt mot hästägarna