Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvalls vackraste hus - tvångsinlöst och rivningshotat

Det blev en solklar seger för Villa Solbacken, Petersvik, när ST:s läsare röstade fram stans vackraste hus i förra veckan.
Men just nu lyser inte solen över Solbacken. Enligt planerna ska Sundsvalls nya logistikpark breda ut sig över marken där den står.

Villa Solbacken har, liksom många av de andra praktvillorna i Petersvik, en klar koppling till Sundsvalls näringsliv och historia, och till skogsindustrin. Det byggdes av en av de mest namnkunniga träpatronerna, Carsten Jacobsen på Tunadals sågverk. Han satt i ledningen för sitt företag i ett halvt sekel, 1856 - 1905, och bodde på herrgården i Tunadal.

Enligt tidens sed ville han ha ett sommarnöje också, och han blev den förste som köpte tomt i Petersvik och byggde. Med tiden skulle han få grannar, både träpatroner och andra kända namn ur dåtidens Sundsvallssocietet.

Vid Jacobsens död såldes Villa Solbacken vidare till en annan Sundsvallslegendar, C.A. Olsson, Bygg-Olle, och 1945 blev släkten Hagelby ägare. 2002 blev Villa Solbacken omslagsbild till "Sommarnöjen vid vattnet" av Ann Katrin Pihl Atmer, docent i konsthistoria - det största bokverk om svenska sommarvillor som skrivits.

Men oktober i fjol tvingades alltså släkten Hagelby skiljas från sin villa. Då tvångsinlöstes den av Sundsvalls kommun. Liksom grannvillorna ska den, enligt planen, lämna plats åt den logistikpark som kommun och näringsliv vill bygga i området.

Kan man riva stans vackraste hus?

– Nu är det ju så att området ska förändras, och det kommer att påverka husen. Exakt vad som kommer att hända med dem vet vi inte ännu, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Av Petersviksvillorna är det endast Villa Kaptensudden, som är kulturminnesmärkt, som säkert kommer att stå kvar om än inte som bostadshus. Samtliga hus står nu tomma och tittas till av vakter för att de inte ska förstöras.

Men deras framtida öde är oklart. Ordet "flytt" här nämnts, och kommunen har öppnat för att de förra ägarna kan få köpa tillbaka dem och flytta dem, vilket inte är särskilt realistiskt för privatpersoner. En annan möjlighet är att öppna för andra att köpa och flytta dem.

– Helst ser vi att de blir flyttade, säger logistikparkens informatör Alexandra Olsson, som menar att det finns en vilja hos kommunen att hitta andra lösningar än att riva.

Nuvarande ägaren Sundsvalls kommun har inga planer på att själv flytta dem, inte i nuläget i alla fall. Att logistikparken från början inte kommer att byggas över hela det område man sökt tillstånd att använda ändrar inget för villornas del.

– Så småningom kommer hela området att tas i anspråk. Och området är detaljplanerat för industriändamål, så det blir ingen miljö som är lämplig att bo i, säger Peder Björk.

Läs mer om tävlingsresultatet

Läs mer om Petersvik