Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsaktuella Anna Ternheim om tiden efter Nashville-succén: "Jag hamnade på irrvägar"

Efter succén med sitt Nashvilleäventyr är Anna Ternheim tillbaka med ny skiva och en vårturné. På fredag spelar hon i Tonhallen i Sundsvall.

Alldeles nyligen släppte Anna Ternheim sin femte skiva "For the young". En skiva som inte var helt lätt att skapa.

– Jag hamnade på irrvägar. Det var svårt efter förra plattan, Nashvilleuplevelsen går inte att upprepa.

Hon kände att hon drogs bort från sitt eget musikaliska ursprung.

– Det var det jag landade i. Jag ville göra en skiva där jag själv alltid börjar. Akustisk musik som är organisk men ändå vid liv. Jag hittade tillbaka till Dahlbäck (hennes producent på de två första skivorna) och min formgivare. Det var ett team som förstod mig. Det var som att börja om.

Nu är det lättare och roligare igen. Det berodde på att Nashville var mer än bara skivinspelning, men Anna Ternheim tycker inte att man behöver röra på sig över halva jorden för att få sådana intryck som går att använda i skapandeprocessen. Allt bär man med sig, menar hon.

Nya skivan spelades in i Stockholm och New York.

– Att vara i New York var med en overklighetskänsla. Men det är en del av mig. Efter en semester för nio år sedan är en del av mig hemma där, själen. Det är inte bara musiken, jag känner mig levande. Det kan också vara distraherande.

För att kunna varva ner är Sverige viktigt.

– De långsamma mörka månaderna när man bara äter fil, det känns också hemma.

Anna Ternheim har inte gjort någon bandturné många år. På förra spelade hon akustiskt.

– Det är speciellt att åka runt och bo i buss. Det ser jag fram emot. Det är så jäkla kul spela, på scenen har det aldrig varit tveksamheter.

Hon berättar att det är speciellt jobb och att komma tillbaka till det här läget. På en turné har hon en tydlig uppgift och det är gig varje kväll.

– Jag är musiker och det finns en vila i det. Det är det närmsta vara i nuet att åka på turné.

Att släppa skivor är inte samma rutin nuförtiden. Det är inte likadant med skivbolag och ett mer konstant flöde. Det går spela att in en låt och släppa den dagen efter. Så var det med låten "Show me the meaning of being lonely" som ursprungligen gjordes av Backstreet Boys.

– Den var inte med på plattan. Jag fick en förfrågan när plattan släpps om att hylla Max Martin. Jag fick fria händer och lyssnade igenom musiken han har skrivit. Han är en otrolig låtskrivare. Det hände något med den här låten när jag klädde av den produktionen.

På fredag spelar hon i Tonhallen.

– Det är alltid bra spelningar i Sundsvall. Jag förväntar mig inte saker men jag känner att det kommer att bli bra.