Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsaktuella Lisa Nilsson om hur hon förverkligade sin dröm: "Det var periodvis brutalt ansträngande"

Lisa Nilsson har haft en intensiv höst med "Så mycket bättre" och skivsläpp. Våren ser ut att bli likadan då hon är på en landsomfattande turné som kommer till Sundsvall och Tonhallen på fredag.

Lisa Nilsson slog igenom i tv redan 1989 i Melodifestivalen men hennes sångkarriär kom i gång på allvar med "Himlen runt hörnet" 1992.

Nu är Lisa Nilsson aktuell med en lång Nordenturné som nyligen utökats. I höstas deltog sångstjärnan i "Så mycket bättre” på TV4 och den 26 december släpptes hennes nya samlingsalbum "Ingen gör det bättre”.

Hennes senaste turné 2014 hyllades i media. Sundsvalls Tidning gav konserten full pott och skrev att "publiken fick uppleva någonting alldeles extra”.

– Jag gillar Tonhallen och har gästat Kjell Lönnå där, säger Lisa Nilsson.

Men förra året var en utmaning för henne då hon spelade musikalen "Chicago" på Stockholms Stadsteater.

– Det var kul och utvecklande men periodvis brutalt ansträngande. Det var ändå på tiden att det blev av. Jag behövde förverkliga den drömmen.

Hon fick äntligen användning för sin gamla dansutbildning. Den avgörande skillnaden med att jobba med musik och att stå på teaterscenen är att på en konsert kan det vara organisk form på dagsformen.

– Jag kan stryka det inte jag inte pallar. På teatern är det bara att leverera det som begärt. När jag gjorde Chicago var det otroligt fysiskt och jag var tvungen att hålla mig i form.

Nu när hon kommer till Sundsvall för en konsert är det inte ansträngande på samma sätt.

– Jag bestämmer. Det är mer frihet. Det är skönt att göra det för jag orkar inte en roll till. Rollen som Lisa Nilsson kan jag.

I och med att Lisa Nilsson deltog i senaste säsongen av "Så mycket bättre" fick hon delvis en ny publik.

– Vissa skriver meddelande. Jag fick ett där det stod "Jag begriper inte hur jag kunnat undgå dina konserter, nu får vi äntligen träffas".

Själva programmet tyckte hon var trevligt att vara med i.

– Det är den vanliga reaktionen, mycket kärlek och tacksamhet. Det var ett positivt möte och det är härligt få den bekräftelsen. Folk har upptäckt att jag är rolig också. Jag gillar humor.

Hon kommer inte att spela alla låtarna från "Så mycket bättre" på turnén.

– Det blir de som jag tycker stämmer med mig helhetsmässigt som artist. Miriams låt kommer jag säkert att köra för att jag älskar att köra den. Den är inte typisk för mig. "Klippta vingar" med Ison Fille. Den påminner om hur jag lät på 1990-talet.

Lisa Nilsson tycker att hon har världens bästa band med sig ut på turnén. Hon kommer att spela musik och uttrycka det som känns mest aktuellt för henne personligen.

– Jag kommer att prata om relationer politik, kampprata om antirasism och feminism och hur omvärlden sexualiserar. Men jag vill också få folk att skratta och gråta.