Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbo begick bedrägeri genom falska bilannonser – får villkorlig dom och dagsböter

En man hemmahörande i Sundsvall döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för åtta fall av bedrägeri. Detta efter att ha lurat av åtta personer handpenning genom annonsering på Blocket. Han döms även för fyra fall av narkotikabrott.

Annons

Läs också: Misstänkt bedragare åtalas – låtsades sälja tv-spel på nätet

Mannen har under en period mellan april och augusti 2013 genom annosering på Blocket lurat åtta personer på handpenning efter att de nappat på olika falska bilannonser.

Skadeståndsbeloppen som mannen tvingas betala till målsägande baseras på handpenning och varierar mellan 1000 och 5000 kronor. I två fall ska han även ersätta personer för resekostnad då han uppgett att bilen de avsett köpas funnits i Uppsala varpå de begett sig dit för att hämta den. Sammanlagd skadeståndssumma uppgår till 16 700 kronor.

Mannen har hävdat att han lånat ut bankkonton till en person han suttit i fängelse med, efter att ha förvissat sig om att detta inte utgör något brottslig gärning. Mannen hävdar att det är denne som genomfört bedrägerierna.

Tingsrätten konstaterar att de uppgifter han lämnat i huvudförhandling och polisförhör är anpassade efter rådande utredningsläge och framlagda i syfte att undkomma ansvar.

Tingsrätten finner det genom skriftlig bevisning i form av kontoutdrag, blocketannonser, utdrag ur bilregistret, insättningar på bankkonto, överföringar mellan personens bankkonton, uttag från bankkonton, polispromemorior samt genom diverse målsägandeförhör styrkt att mannen gjort sig skyldig till de gärningar han åtalas för. Han ska därför dömas för åtta fall av bedrägeri.

Gällande narkotikabrotten har mannen erkänt gärningarna och de styrks även av teknisk bevisning.

Han döms till villkorlig dom och 60 dagsböter.