Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbo döms för grovt bokföringsbrott – lämnade material i form av lösa papper i plastpåsar

Insättningar på mer än elva miljoner kronor och uttag på mer än tio miljoner bokfördes inte löpande.
Dessutom saknades bland annat kassaboksföring och leverantörsskulder togs upp i felaktiga belopp.
Nu döms Sundsvallsbon till fängelse i fyra månader för grovt bokföringsbrott och får näringsförbud i tre år.

Mannen, som är verksam inom livsmedelshandeln, uppger att han inte varit medveten om bristerna före Skatteverkets revision. Bristerna förklarar han med att han helt saknat kunskaper om bokföring och att en annan person skött detta.

Den man som hjälpt till med bokföringen säger dock att han fick materialet var tredje månad i en plastpåse – oftast i form av lösa papper som var i oordning.

Tingsrätten konstaterar att den åtalade "bedrivit bokföringspliktig verksamhet under lång tid och rimligen bör ha grundläggande kunskaper om vad bokföringsskyldigheten avser".

Tingsrätten anser att den man som hjälpt till med bokföringen inte fått det underlag han behövt och att det han fått inte lämnats i rätt tid. Dessutom anses det klarlagt att mannen flera gånger påtalat problemen för den åtalade.

Därför ska Sundsvallsbon ha varit medveten om att bokföringsskyldigheten inte kunnat fullgöras på ett korrekt sätt och att han därmed haft uppsåt till bokföringsbrott.

Fler nyheter:

Birsta city rankas som Sveriges populäraste köpcentrum – igen: "Helt fantastiskt"

TV: Här kraschar hästarna på Bergsåkers travbana – se de dramatiska bilderna

Beskedet: Gamla E4 i Sundsvall blir stadsgata – två körfält försvinner