Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbo i knarkrättegång i Thailand

I går ställdes Sundsvallsbon Kim Sirawan Eriksson inför rätta i Thailand.
För elva månader sedan gjordes en räd mot hans bostad och han åtalas nu för tillverkning av 53 gram narkotika.
ST är på plats för att bevaka rättegången.

I går var det på dagen 11 månader sedan Kim Sirawan Eriksson senast såg dagens ljus utanför fängslet Bombat i utkanten av Bangkok. Han kom till sin första rättegångsdag iförd bojor på fötterna sammanlänkade med en kraftig kätting som han själv fick lyfta för att kunna gå.

Kim var sammanlänkad även med två medfångar som bara skulle få sina domar upplästa. Den första fången, en indier, hade påträffats på Bangkoks flygplats med drygt 300 gram narkotika fick sitt dödsstraff direkt omvandlat till livstids fängelse. Den andra fången, en thailändare, hade råkat i bråk om en summa motsvarade 100 svenska kronor. Han dömdes till sju år och sex månader. Det var inte svårt att läsa Kims kroppsspråk när han hörde dessa domar.

Kims rättegång som först var utsatt till tre dagar har i utökats med en fjärde, men redan vid tredje förhöret stötte man på problem med bevisningsmaterial och det har framkommit flera nya bevis som ska kontrolleras.

Vid sin sida hade Kim tre advokater som skötte hans försvar. Med i rättegångssalen fanns hans fru och ettåriga dotter som han nu för andra gången på 11 månader fick chansen att träffa. Även hans familj och tillresta vänner fanns med som stöd. Efter många påstötningar från hans anhöriga kom en representant från svenska ambassaden under en del av rättegångsdagen, något som annars är kutym från andra länders ambassader.

Först ut att höras var insatschefen för polisen som var med vid tillslaget i det hus där Kim avslöjades. Han berättade att den Thailändska polisen gjorde tillslaget på uppdrag av den amerikanska DEA, Drug Enforcement Administration, som uteslutande sysslar med drogbrott. DEA hade fått tips om att det skulle tillverkas droger i huset och man hade under en tid haft Kim under bevakning. Den 13 juli hade man inskaffat husrannsakningspapper för ett tillslag. 40 personer fanns med vi tillslaget som skedde på kvällen den 14 juli.

Försvarets starkaste kort var att fråga vilken dörr som man haft under uppsikt och insatschefen svarade att det bara fanns en dörr. Vilket inte stämde då den infiltratör som Kim hela tiden hävdat varit inblandad smet ut genom den andra dörren. Polisen hade heller inget minne av att något filmteam funnits på plats vid tillslaget vilket försvaret tyckte var konstigt då man har visat tillslaget på flera tv-kanaler.

Erkännandet från insatschefen om att DEA är uppdragsgivare stärker Kims teori om att han varit utsatt för en fälla. Nu gäller det bara att få infiltratören att vittna vilket kommer att bli ett problem. Att få honom utlämnad till Thailand kan bli svårt och att förhöra honom via länk godkänns inte.

Vid tillslaget beslagtogs 585 gram vätska ur vilken polisen sedan framställde 53 gram färdig narkotika. När man igår skulle förhöra en av de tre personer som utfört analysen av vätskan utbröt ett mindre kaos i rätten. Analytikern hävdade att det inte fanns någon dokumentation som kunde visa hur förädlingen gått till.

Försvaret gick i taket och domaren uppmanade henne att återkomma med skriftlig dokumentation till onsdagens rättegång. Men domaren fick till svar att hon var förhindrad de närmaste dagarna och att hennes chef som hade ansvaret var på utlandsuppdrag.

Det medförde att förhandlingarna avbröts under stort kaos. Den andra rättegångsdagen kommer att handla om hur och var utrustningen av labbet inhandlats.

Som det ser ut efter första dagen så hinner man med största sannolikhet inte komma till försvaret med vittnen innan denna vecka är till ända. Det troligaste är att man nu kör veckan ut och sedan kommer rättegången att skjutas upp i över ett halvår, under tiden får Kim sitta i kvar i fängelset Bombat.