Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbo inför rätta efter kulsprutehot mot lokalpolitiker

Sundsvallsbo åtalas efter hot mot Timråpolitikern Robert Thunfors (NT).
– Det är positivt att samhället säger ifrån, menar Thunfors som anser att hot mot politiker är ett hot mot demokratin.

En person från Sundsvall åtalas efter att ha hotat Timråpolitikern Robert Thunfors, talesperson för det lokala partiet Nätverk Timrå.

Läs även: Dödshotad politiker står under polisskydd

Enligt stämningsansökan ska mannen, som är i 65-årsåldern, skrivit på Facebook; "är det ingen som har en dubbelpipig kulspruta å rensa i nätverket? Skulle jag jobba på nätverket, skulle jag aldrig tordas gå utanför dörren..."

Hotet ska ha skett den 2 februari 2015 och nu åtalas mannen för olaga hot. Mannen själv medger att han känner till det som skett men förnekar brott.

Enligt åklagaren var hotet sådant att Robert Thunfors kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.

Thunfors själv är nöjd över att samhället tar sitt ansvar och ställer mannen inför rätta.

– Det är en tydlig markering att man tar det på allvar och att det inte går att bete sig hur som helst. Det är ett hot mot demokratin att hota politiker och ska man ha ett sådant klimat i samhället där man tycker det är okej så kommer man inte ha några politiker till slut, inga fritidspolitiker i alla fall.

Läs även: Elin Nilsson (M) polisanmäler nya hot

Det ska också ha skett flera hot och de har inträffat i samband med att frågor om ishockeyklubben Timrå IK varit på agendan. Speciellt då gäller det kommunens köp av ishallen i Timrå.

– Det har varit flera hot i samband med det men det är väl vid det här hotet som polisen såg att det fanns bevis så det räckte att driva det till åtal. Så har jag förstått det, säger Robert Thunfors.

Han har också diskuterat det som skett med parti- och politikerkollegor i Timrå.

– Alla ser det som positivt för det är ett gemensamt problem. Man ska inte behöva bli hotad för att man håller på med politik och sedan får vi se om han blir fälld eller inte. Men det hoppas jag, säger Thunfors som också begärt 5 000 kronor i ersättning för kränkningen som anses ha skett i samband med hotet.