Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbo krävs på 1 200 kronor efter resor över bron – nu tas ärendet till domstol

Räkningarna för Jan-Åke Medéns turer över Sundsvallsbron kom aldrig. Nu kräver Transportstyrelsen honom på över tusen kronor.
– Det är inte så här vår nya bro ska fungera, det är klart att det retar folk, säger han.

När Jan-Åke Medén öppnade brevet från Transportstyrelsen fick han en chock. Kuvertet innehöll inte de fakturor han vanligtvis brukar få efter att ha kört över Sundsvallsbron.

– Transportstyrelsen påstår att jag inte betalat mina räkningar så jag fick förseningsavgifter för fyra fordon. Det är riktigt att mina bilar har passerat bron, men jag har inte fått någon räkning, säger han.

Den förseningsavgift man får betala om man missar en faktura uppgår till 300 kronor. Eftersom det gäller fyra fordon tvingas Jan-Åke Medén nu betala 1 200 kronor sammanlagt.

När han kontaktade Transportstyrelsen fick han veta att alla förare som passerar bron är skyldiga att själva se till så fakturorna betalas. Oavsett om någon avi har skickats ut eller inte.

– Det är jättesvårt att hitta den informationen på hemsidan. Vid mitt senaste samtal till dem så hade jag förberett mig. När jag frågade var informationen fanns så tog jag tid och det tog dem fyra minuter och 40 sekunder att själva hitta informationen, säger Jan-Åke Medén och fortsätter:

– Mitt liv rasar väl inte för de här pengarna, men jag är mest uppretad över att man har rätt att göra på detta vis i Sverige.

Jonas Maran är verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen. Han säger att han inte tidigare hört att informationen om förarnas eget ansvar är svår att hitta.

– Det oroar mig att det känns otydligt och det är naturligtvis något vi måste titta närmare på. Jag ska föra vidare detta till våra kommunikatörer, säger han

Han hänvisar också till Transportstyrelsens självservicetjänst där bilägare tydligt kan se hur många gånger de kört över bron en viss månad.

Även andra har haft problem med fakturor från Transportstyrelsen som inte kommer fram.

– Jag såg i Sundsvalls Tidning att en annan person hade råkat ut för samma problem, under samma månad som mig. Man kan ju misstänka att det är något som hänt precis i den månaden.

Efter flera överklaganden säger Transportstyrelsen fortsatt nej till att riva Jan-Åke Medéns fakturor. Nu planerar han att ta fallet vidare.

– Jag är hänvisad till förvaltningsrätten i Härnösand så får vi se hur det slutar. Det är illa om någon har fått 300 kronor i avgift och inte orkar bråka, men det tycker jag att man ska göra. Är något fel i samhället måste man försöka rätta till det.

Läs också:

Tvingades betala broavgift – bilen parkerad i Karlskrona

Sundsvallsbor vägrar betala broavgift – så stora är skulderna till Kronofogden

Över 30 miljoner i broavgifter under första året