Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbo misstänks ha smugglat narkotika i kuddar

Två gånger misstänks en man från Sundsvall ha försökt smuggla in drogen khat från utlandet till Sverige. Ena gången låg nära nio kilo khat gömt i två kuddar.

Annons

Tullen på Arlanda kontrollerade hösten 2014 ett paket adresserat till en man i Sundsvall. I paketet låg två kuddar av djurhud. Kuddarna visade sig vara fyllda av khat.

Sammanlagt innehöll kuddarna nära nio kilo av drogen.

Nu åtalas den man som stod som mottagare av paketet för narkotikasmuggling. Han förnekar brott och säger att han inte känner till försändelsen.

En vecka innan tullens beslag hade mannen gjort en överföring på 100 dollar via en överföringstjänst till utlandet, men mannen säger att det inte var betalning för någon narkotika utan att han skickat pengar till en släkting.

Mannen åtalas också misstänkt för att ha smugglat narkotika ytterligare en gång. I slutet av januari 2015 stoppades han i tullen på Arlanda. I hans bagage, två väskor, hittades då drygt 1,8 kilo khat.

I det fallet har mannen erkänt brott och sagt att det var för eget bruk. Att han själv förde in narkotikan till landet ska ha berott på att det numera är svårt att köpa khat i Sverige.

Khat är en buske som växer i östra Afrika och på Arabiska halvön och innehåller katinon och katin som är två substanser som har svaga amfetaminliknande egenskaper. Bladen måste tuggas färska och har ofta förts helt lagligt från östra Afrika till Nederländerna eller Storbrittanien, där khat varit klassat som grönsak, för att sedan smugglas till Sverige. År 2012 beslutade Nederländerna att förbjuda khat.