Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbo om "pokermaffia" i stan: "Jag har förlorat en och en halv miljon kronor"


En "pokermaffia" i Sundsvall lurar till sig pengar genom korttrick och falskspel.


Det hävdar ett par storspelare i stan.


– Jag har förlorat en och en halv miljon kronor, säger en av dem.

Förra året skrev ST om en Sundsvallsbo som polisanmält en restaurang i Sundsvall. Enligt anmälan har restaurangen fungerat som illegal spelklubb i ett par år, med spel om pengar på helgnätterna när krogen stängt.

Läs mer här: Restaurang i Sundsvall pekas ut som illegal spelklubb: "Spelar om 100 000-tals kronor på nätterna"

Men enligt Sundsvallsbon har det illegala pokerspelandet i stan pågått mycket längre än så. Han har själv ett spelberoende och har under flera års spelande förlorat stora pengar till vad han kallar Sundsvalls "pokermaffia". 

Mindre sällskap med mer eller mindre professionella spelare träffas i olika lokaler i centrum eller hemma hos någon av deltagarna, och spelar poker med 1000-tals kronor i potterna.

För polisen har Sundsvallsbon berättat att han för omkring sju år sedan bjöds in till ett sådant pokerparti för första gången. Partiet spelades på ett kvällsstängt kafé i stan.

Han har ett spelmissbruk och brukade vinna - och förlora - stora pengar på kortspel och trav. Men den kvällen var insatserna större än han var van vid.

– Efter en natt vid pokerbordet hade jag förlorat över 100 000 kronor, säger han.

Händelsen grävde ett rejält hål i hans kassa och privatekonomi. Men han tjänade bra och vann även en del pengar på annat spel.

Några år senare blev han inbjuden till ett nytt pokerparti av samma person. Den kvällen förlorade han ännu mer pengar. Han sålde sin lägenhet och en bit mark som han ärvt och efter en tid hamnade han återigen vid samma pokerbord – och förlorade igen.

Förlusterna till trots fortsatte han sitt spelmissbruk och satsade sina sista pengar på några pokerpartier på den restaurang i stan som ST skrev om förra året, och som Sundsvallsbon pekat ut som illegal spelklubb.

Under pokerspelandet på restaurangen började han misstänka att allting var en bluff, att pokerpartierna han deltagit i tidigare och förlorat så mycket pengar på var fixade, och att han blivit lurad av falskspelare.

– Jag stod bredvid vid några partier på restaurangen. Då såg jag hur några spelare fuskade med korten. På omvägar fick jag sedan veta att jag utsatts för samma kortfusk. Till pokerpartierna som jag hade varit med i hade man hämtat skickliga kortfixare i omgångar från södra Sverige.

Att det trixats med korten vid några av pokerpartierna bekräftas också för ST av två andra personer som spelat poker om pengar med en av de utpekade fuskarna.

När Sundsvallsbon fick höra talas om falskspelet konfronterade han mannen på restaurangen som arrangerade pokerpartierna.

Men denne var kallsinnig och förnekade alla anklagelser.

Nu har Sundsvallsbon polisanmält den mannen och hoppas få tillbaka en del av sina pengar via en rättslig process. Han vill också få stopp på de illegala pokerpartierna, för att inte ännu fler ska drabbas.

Totalt har han genom åren enligt egen utsago spelat bort omkring en och en halv miljon kronor på pokerpartierna. Han är utblottad och har förlorat allt. Hoppet står till att polisen och den svenska rättsapparaten ska kunna hjälpa honom på något sätt.

– Jag har ingen egen bostad och inga pengar, bara skulder, säger han.