Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbor 3.0 - staden i nutid

"Spelet om Stenstan" sågs av 4300 personer, "Sagerfeldts i Sundsvall" av 2900.
På lördag står premiären av tredje och sista delen i Teater Sojas Sundsvallstrilogi: "Sundsvallsbor 3.0".

2012 skrev den lilla frigruppen Teater Soja teaterhistoria i Sundsvall: dels genom att överflygla hela Sundsvalls historia från sågverktiden och framåt i en enda föreställning, dels genom att orka jättesatsningen "Spelet om Stenstan". Pjäsen blev en publiksuccé och sattes upp igen året därpå.

2014 kom uppföljaren, familjedramat "Sagerfeldts i Sundsvall", som utspelade sig under två stora byggboomsperioder. Och nu är tredje och sista pjäsen i trilogin om Sundsvall spelklar. Här står inte det förflutna utan framtiden i fokus. Kommunen har utsett en grupp Sundsvallsbor, representativa för stadens demografi, för att tänka ut visioner inför 400-årsjubiléet 2021.

– Nu blir det skyskrapeångest och filförvirring. Vi ville göra ett nedslag i samtiden och har intervjuat ett stort antal människor med tankar om Sundsvall, säger Jan Boholm i Teater Soja.

Han och parhästen Sofia Andersson står för manus, regi och några småroller. För scenografin står Ann Jerbo och för kostym Ina Nyholm, liksom de gjorde i de två föregående pjäserna. I denna blir det dessutom en hel del koreografi eftersom man samarbetar med Elin Kristoffersson, länets enda frilansande dansare.

Personerna i gruppen är Kent Karlsson, IT-tekniker och före detta grisbonde (Anders Öhrström), butiksägaren Hans i Stenstan (Kim Tjernström), reklamfilmaren Niklas Falk (Jonas Jonsson), lokavårdaren Hiwat (Saron Abraham), narkossköterskan Jenny Åsberg (Camilla Lundgren) och mellanstadieläraren Sara Bris (Ellen Hennig). Och så Hardy Hamrin (Tony Könberg), skolvaktmästare och före detta industriarbetare - och, inte att förglömma, trubadur vars lokala hit från 80-talet, "Vivstavarv, du gör mig varm", finns utgiven på en karriärtäckande samlings-EP.

– Den finns faktiskt på Spotify på riktigt nu, säger Jan Boholm, som liksom Jonas Jonsson bidragit med musik till pjäsen.

Men även om personen i gruppen att satta visionera om framtiden lever de förstås sina liv i dag, med alla de bekymmer och glädjeämnen som det innebär att vara en levande och kännande människa. Det är i gruppen dramat utspelar sig. Personen möter stötestenar i arbetet och de stöter också ihop med varandra.

– Det blir en rolig pjäs med ett stråk av drama. Vi driver lite kärleksfullt med vår stad - med mycket hjärta, säger Sofia Andersson.

Premiär blir det på Sundsvalls teater lördag den 24 september 16.00. Pjäsen spelas fram till den 23 oktober.

Läs mer om Sundsvallsbor 3.0: Teatern går som en dans

Sundsvallsliv för tredje gången