Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsborna flitigare museibesökare

2015 var ett bra år för svenska museer. Nästan 60 procent hade fler besök under 2015 än under 2014. Dit hör både Sundsvalls stadsmuseum och Länsmuseet Murberget.

Sundsvalls museum tog under 2015 emot 73 470 besökare. Det är en ökning med nästan 7000 jämfört med 2014, enligt Riksförbundet Sveriges museer.

– Vi har bytt position på kameran, vilket kan ha höjt statistiken lite. Men en ökning är det helt klart ändå, säger museichef Jonas Walker.

Det tycks inte vara någon enskild utställning som dragit extra stor publik.

– Trenden är ju rikstäckande, och det spelar säkert in att besöksnäringen växer. Också till Sundsvallsregionen är det fler som kommer, och då är museet en av de platser man vill se. Här har nog också SM-veckan bidragit, säger Jonas Walker.

Tanken stöds av att sommaren visar höga siffror, men det gör även maj månad. Då gav museet "Made in Sundsvall", elevutställningar kring konst och design som byttes ut i ett snabbt tempo. De är uppskattade och har förstås sin givna publik av familj och vänner.

Läs om Made in Sundsvall:

Stil och funktion

Det som fattas i kulturen

Vilsamma bilder av det nordliga

I vår satsar museet närmast på en utställning om Ingrid Bergman, med lokal vinkel, samt en om rättighetskampen i Sverige de senaste 100 åren. Och skolklasserna som kommer till museets pedagogiska verksamhet blir fler och fler.

I stort sett går det bra för de kommunala museerna i Sverige, som tillsammans räknade 287 000 fler besök i fjol än under 2014. Sämre gick det för de regionala som tappade 67 000 besökare. Där går Länsmuseet Murberget i Härnösand mot trenden genom en ökning med 4 000 årsbesök till 78 700.

Landets populäraste museum är Skansen med över en miljon besök, tätt följt av Vasamuseet.