Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsborna kan bli blåsta på världsrekordet: "Man börjar bli orolig"

Sundsvallsborna kan bli blåsta på sitt världsrekord på bron.
Guinness World Records har ännu inte godkänt noteringen – trots att snart ett år har gått.
– Det är klart att man börjar bli orolig, säger Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget.

Annons

Läs också: Världsrekordet på Sundsvallsbron.

13 december skulle Sundsvallsborna bilda världens längsta fackeltåg på Sundsvallsbron. För att det skulle bli verklighet krävdes minst 3700 deltagare, en siffra som Sundsvall inte hade några problem att slå.

Uppskattningen från arrangörerna var att 15 000 deltog i fackeltåget, men alla registrerades inte då deltagarbanden tog slut. Däremot ska 10 050 ha registrerats, enligt Guinness World Records regler.

Trots det har rekordet ännu inte godkänts.

– Nej, de vill ha in mer dokumentation för att godkänna det. Nu senast handlade det om film där alla deltagare sätter på sig sina deltagarband. Den har vi inte, säger Maria Åslin.

Och tillägger:

– Vi har skickat in film från både start och målgång. På filmen ser man varenda person som deltog i tåget, och skulle de vilja kontrollera våra uppgifter kan de ju bara räkna varenda en som passerar. Jag tror dessutom att det finns programvara för det. Vi tycker det borde räcka med allt material och alla intyg, men vi har nu skickat in ytterligare filmmaterial för att rekordet ska kunna godkännas.

Luleå stod inför en liknande situation 2013. Då bildade 891 personer en jättelik hand som utropades som världsrekord, men rekordet godkändes inte då deltagarna inte hade enhetlig klädsel. Nu finns det en oro hos arrangörerna i Sundsvall att inte bli godkänd.

– Det är klart. Jag trodde att det här skulle gå ganska enkelt att få det här rekordet godkänt med tanke på den dokumentation som vi skickade in. Men allt eftersom tiden har gått så har de hela tiden krävt mer och mer material som vi skickat in, säger hon.

Hur lång tid har ni på er?

– De har sagt att de ska lämna besked inom ett år och där är vi snart. Vi har väntat länge på beskedet nu.

Vad skulle det betyda om de inte godkänner er?

– Det skulle vara väldigt tråkigt för Sundsvallsborna som verkligen slöt sig samman och satte det här rekordet. Det var en fantastisk dag och vi har gjort oss förtjänt av ett världsrekord.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Det som jag i efterhand kan konstatera är att vi kanske borde ha tagit hit en delegation från Guinness World Records. Men det skulle kosta närmare 100 000 kr med avgifter, resor och omkostnader. Vi försöker alltid hålla nere kostnaderna i alla våra projekt, men vi har lärt oss av en här resan att om man ska komma med i Guinness rekordbok är det nog lika bra att bjuda upp en delegation. Det skulle ha underlättat våra möjligheter.