Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsbornas dåliga toalettvana – spolar ner 126 ton skräp per år

Sundsvallsborna spolar ner 126 ton skräp i toaletten per år, enligt Svenskt Vatten.
"Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk", skriver Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Sundsvallsborna spolar ner rätt mycket olämpliga saker sina toaletter – närmare 126 ton skräp per år. Detta visar en undersökning som Svenskt Vatten tagit fram. Det som oftast "fulspolas" är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops.

Man gör detta, trots att det i undersökningen framgår att nio av tio i norra Sverige tycker att det är oacceptabelt att spola ner skräp i toaletten.

"Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk", skriver Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Enligt en SIFO-undersökning är anledningen till att man slänger skräp i toaletten helt enkelt att det är lättare. Det finns även okunskap om var skräpet hamnar.

"Särskilt märkbart är detta i åldrarna 15–29 år, som visar sig vara den grupp som är mest benägen att slänga skräp i toaletterna, vilket är förvånande då den allmänna uppfattningen är att de är mer miljömedvetna än den äldre generationen", skriver Anna Linusson i pressmeddelandet.

Bakgrunden till undersökningen är Internationella världstoalettdagen som äger rum torsdagen den 19 november. Dagen firas framför allt för att man ska ägna en tanke åt alla de personer som lever utan toaletter och värdig hygien.