Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallscurlare gör EM-debut

Curling och Carlsén – en känd kombination.
Men på curling-EM i Örnsköldsvik i dag finns sportens lokala kändisar inte med.
En annan Sundsvallsbo ska försvara Sveriges ära.

Nils, Dan, Eric och Per.

Familjen Carlsén har länge varit synonym med curling i de här trakterna.

Men när EM går på hemmaplan i år är det en doldis som representerar regionen.

Henrik Edlund bodde och curlade i stan fram till 1999, då han bytte ut Norrland mot Stockholm och började tävla med Elitserieklubben Sundbyberg.

Under sin tid i Sundsvalls CK var den i dag 32-årige spelaren med på både JVM i Kanada 1998 och på JSM, och var dessutom juniortränare i klubben för bland annat Nisse Carlsén.

I dag gör Edlund EM-debut i lag Mabergs.

Det känns spännande. Lite nervöst, medger han.

Men det är nog bra att känna att det betyder någonting.

Att tävlingen går i Ö-vik tycker han bara är positivt.

Det är många som har sagt att det är synd att vi måste spela på hemmaplan i stället för till exempel i Barcelona eller Paris, men vi känner tvärtom. Det känns bara som en fördel, säger han.

Nu får vi chansen att visa upp oss på hemmaplan. Det känns jättehäftigt. Dessutom kommer alla matcher att visas i SVT, vilket inte hade varit fallet om vi hade spelat utomlands. Det känns annorlunda att så många matcher ska visas, och stort att spela inför så mycket folk.

I dag inleder Sveriges herrar mot Schweiz.

Gruppspelet pågår till onsdag, och när slutspelet drar igång nästa torsdag hoppas Edlund att Lag Mabergs är ett av de fyra i A-gruppen som går vidare.

Vassaste konkurrenterna är Norge och Skottland, som är topprankade i Europa just nu, säger Edlund.

Dem har vi mött flera gånger och vet att de är riktigt farliga. Sannolikheten att de kniper två av platserna är stor. Sen är det betydligt mer öppet. Därefter kommer Schweiz, Tyskland och förhoppningsvis vi.