Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsduo i stenhård tävling

De har skymtats i spåren, gett folk nackspärr då de svischat förbi på vägen och simmat längd efter längd i bassängen.

I morgon ställs Jonas Boström och Sara Gradling Sjöström inför sitt livs kanske tuffaste utmaning: En full Ironman-distans.

De har gjort träningen till en livsstil. Med två barn var och jobb på heltid så krävs det att de tänker "outside the box" för att kunna hitta tid till träningen.

– Man försöker hitta de där tillfällena. Det är klart man kanske kliver upp lite tidigare ibland och sticker ut. Men det ger så mycket tillbaks, man mår så fantastiskt bra. Det är jättekul, säger Sara.

Jonas håller med, och poängterar samtidigt vikten av att få stöd hemifrån.

– Jag har en sambo som får dra mycket extra för att jag ger mig ut och tränar. Sedan är det så med träning och småbarn, man får träna då de gått och lagt sig eller träna till och från jobbet med löpning. Då har man gjort träningen för den dagen, man får tänka lite annorlunda.

Nu ska de två kompisarna tävla i triathlon nere i Kalmar. Smålandsorten är den enda i Sverige som varje år arrangerar triathlon i en så kallad Ironman-distans. Det betyder 3,8 kilometers simning, 18 mils cykling och 42 195 meters löpning – direkt efter varandra.

– Just att det är tre olika grenar lockar, att få en morot för sin egen träning. Jag tycker om att träna i olika grenar och sedan att få göra alla i en följd. Det blir intressant och det är en utmaning i sig själv, säger Jonas.

Sara fyller i:

– Det är så allsidigt; springa, cykla, simma. Det funkar! Funkar inte det ena så funkar det andra.

Varken Sara eller Jonas har någonsin tänkt tanken att ge upp, trots den både hårda och långa träningen.

– Det gäller att lura hjärnan då man är ute. Att bara ligga i en simbassäng är otroligt tråkigt – när man bara ligger och nöter. Men mycket av det här hjälper också då man haft en tuff dag på jobbet eller om det är något hemma. Då ger man sig ut och springer en längre sträcka så rensar man hjärnan. Det blir som en drog, säger Jonas.

De båda atleterna kan knappt vänta tills de får ställa sig på startlinjen.

– Jag tror det kommer att bli jättekul. Den här känslan, hur kommer man att tänka under dagen? Så många timmar man nu lagt ner, det är inte bara nu på lördag det gäller, utan det är alla timmar vi gjort i spåret, på vägen eller i simbassängen, berättar Sara.

Vad har ni satt upp för målsättning i tävlingen?

– Det är så tråkigt att säga "att komma i mål", men att tänka på tider känns också helt omöjligt eftersom allt beror på hur känslan är. Jag mäter mot mig själv hela tiden och känner inte pressen av att jag måste slå någon annan, säger Jonas.

– Det är viktigt att man har en positiv känsla hela tiden, säger Sara.

Nu återstår "bara" drygt 22,5 mils slit. I vattnet, på vägen och i spåret...