Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallselever i världens rampljus – får servera på Nobelfesten

Gästerna på Nobelfesten hamnar i hela världens blickfång.
Detsamma gör sex Sundsvallselever – som får äran att servera på den finfina banketten på torsdagskvällen.

Kungen och statsministern kommer. Liksom ett antal Nobelpristagare och diverse andra högt uppsatta potentater. Dresskoden är finast möjliga och vett och etikett är i högsätet.

Vad de omkring 1 300 gästerna kommer att serveras avslöjas först på festdagens morgon, men menyn lär inte gå av för hackor.

I fjol var huvudrätten följande: Selle de cerf rouge rôtie aux épices, terrine de carottes, betteraves jaunes au sel, petits oignons fumés, purée de pommes de terre et jus de gibier ...

Läs också: Nobelprisets mest omtalade skandaler

Den som banade väg för Sundsvallseleverna var Martin Eriksson, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Altinska skolan, och med egna serveringsmeriter från Nobelfester.

– Jag kontaktade Nobelkommittén i Stockholm och frågade, och det gick bra. Vi fick skicka in uppgifter om elevernas kunskaper och de fick sedan avlägga ett prov på plats, berättar han.

Över hundra servitörer är anlitade i Blå hallen denna dag och afton och två av dem är Johan Söderström och Victoria Danielsson:

– Det var väldigt spännande och lärorikt att få vara med på övningen. De gick och mätte dukningen med linjal och allt är minutstyrt efter ett körschema. Vi har tränat mycket på fatservering bland annat genom att gå med fat i skolans trappor.

Martin Eriksson har förberett sina adepter så gott det går, inte minst på det mentala planet.

– Det är ett hedersuppdrag och man blir spänd, det går inte att komma ifrån. Jag har sagt att de ska slappna av och tänka, typ, vad är det värsta som kan hända? Det är en tallrik ni bär på och inget spädbarn.

En lång arbetsdag väntar för eleverna som tar torsdagsmorgonens åttatåg till huvudstaden. Inget betalt får de heller, eftersom uppgiften anses ingå i kursplanen.

– Men det är definitivt något jag kommer att föra in i mitt cv, säger en annan av de sex, Nathalie Österlund.

– Det här med Nobelfesten slår julen – hårt, inflikar klasskamraten Carl Lidén.

Martin Eriksson:

– Och vi får smaka på Nobelmat, både före och efter arbetspasset.

På frågan om vad som krävs rent allmänt av en god servitör och servitris, svarar lärare Eriksson så här:

– Närvaro, förmågan att se gästen. Att kunna tillgodose gästens förväntningar, och gärna överträffa dem. Självklart måste man kunna bära och sådant men det handlar mycket mindre om teknik än vad man tror.