Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsfödde författaren Åke Smedberg nominerad till SR:s novellpris

Novellen "Nu" handlar om när tvåsamhet blir ensamhet, inte genom skilsmässa eller död utan genom att den ena parten blir sjuk.
Den och fyra andra noveller gör nu upp om Sveriges Radios novellpris 2018.

Åke Smedberg är uppväxt i Hjässberget utanför Sundsvall och debuterade som poet, men har genom åren främst rönt berömmelse som novellist. Hans korta berättelser har blivit dramatiserade och prisbelönade.

Läs mer: Starka noveller om livet som ett "djävla godståg"

"Nu" handlar om det svåra i att vara frisk och stark bredvid någon som är sjuk, ett nog så aktuellt ämne, och vad som händer i ett förhållande. Den tävlar om Sveriges Radios novellpris med "Den vita rosen" av Anna Kuru, "Barnen som lekte i Hinternasswald" av Jessica Schiefauer, "Underverket" av Nicolas Kolovos och "Första året" av Åsa Foster.

Det är lyssnarna som avgör vem som vinner och alla kan rösta via SR:s hemsida mellan den 10 och 22 april. röstningen sker med start tisdag 10 april.

Vinnaren tillkännages på stadsbiblioteket i Göteborg den 27 april under Litteraturveckan i P1. Prissumman är 30 000 kronor.