Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsföretag anmäls för miljöbrott – facklan brann för länge

I fjol brann facklan i Stockviksverken i 870 timmar – mer än dubbelt så länge som företaget Nordic Carbide har tillstånd till. Nu anmäls företaget av länsstyrelsen för misstanke om miljöbrott.

Annons

Redan i början av juli i fjol tog Nordic Carbide kontakt med länsstyrelsen och anmälde att de inte skulle klara sitt begränsningsvärde för fackling under 2015. Då hade företaget facklat i 386 timmar av totalt 400.

Nordic Carbide har tillstånd från Miljödomstolen att producera kalciumkarbid, en råvara som bland annat används vid tillverkning i stålindustrin. Eventuell överskottsgas från karbidprocessen bränns, eller facklas av, vilket ger den höga låga som ibland kan ses lysa upp i Stockvik. Fabriken har tidigare pekats ut som en av de största utsläpparna av mikropartiklar i landet.

I slutet av året anmälde företaget två incidenter – en gasexplosion i elfiltret och ett elektrodbrott i ugnen – som gjorde att man var tvungen att fackla längre än planerat. När året var över hade antalet facklingstimmar växt till 870.

Nu har länsstyrelsen anmält Nordic Carbide för misstanke om brott mot miljöbalken.

– Detta har skickats till polis och åklagare, och vi väljer att avvakta med att kommentera tills vi ser vad de kommer med, säger Anders Jonsson, som tillträdde som ny vd för företaget i måndags.

Har ni vidtagit några åtgärder?

– Det är ett pågående arbete, och vi arbetar kontinuerligt med det.

Att företag bryter mot villkor som fattats med stöd av miljöbalken är en av de absolut vanligaste ärendetyperna som Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål hanterar, menar kammaråklagare Christer B Jarlås. Det vanligaste är att företagen anmäler överträdelserna själva, och det är inget som tas lätt på.

– Har man villkor så har man, och de ska följas. Om företaget upplever att de är orimliga kan man försöka få dessa ändrade i en ansökan. Men villkoren brukar vara i enlighet med företagets egna ansökningar, säger han.

Nordic Carbide, som sedan november 2014 ägs av Alzchem AG, riskerar därmed en företagsbot.

Läs också: Dyr utsläppsnota för industrin