Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsföretag gör skor med 3d-teknik

Med hjälp av 3d-teknik tillverkar ett Sundsvallsföretag det de tycker är de perfekta skorna.
– Många har problem med sina fötter. Vi gör individuellt anpassade skor, randsydda och helt i läder, säger skomakaren Mats Hallman.

Annons

Och ambitionen är hög, målet är att finnas i 100 städer om 6–8 år.

Hallman och gamle kompisen Michael Bergman kläckte idén att börja tillverka skor för snart fyra år sedan.

Sedan har även Lars Hjältman från Söråker hakat på och i höstas bildade de Broken Bird Bootmakers AB, ett incubatorföretag hos Åkroken.

– Det är få förunnat att verkligen få känna hur bra riktiga skor sitter. Vi vill dessutom att de ska vara snygga och hållbara, säger Michael Bergman.

Mats Hallman påpekar att nästan alla skor i dag är limmade, innehåller plast och att en del modeller kommer att ge ägaren problem om ett antal år.

– De som bär Converse till exempel, platta, utan klack.

Efter ett antal misstag de första åren är deras egen produktion i gång på allvar.

– Nu har vi den bästa scannern, vi har en mycket duktig lästmakare i Portugal och har lyckats komma in på en fabrik där som gör våra skor, säger Lars Hjältman.

Ny teknik i kombination med gammalt hantverk alltså.

– Hela kedjan tar 8–10 veckor.

För att nå volym beställer företaget också handgjorda skor som går direkt till butikshyllan.

Vad gäller de individuellt anpassade skorna räknar man med att tillverka 500–700 par i år, i bästa fall något mer.

– Det går redan väldigt bra, trots att vi knappt sagt ett ljud om att vi finns. Vi ska förresten nu träffa en kinesisk affärskvinna som är intresserad av konceptet, berättar Michael Bergman.

De är tacksamma över stödet från länsstyrelsen, Timrå kommun och Åkroken, där för övrigt ett annat företag – Genomtänkt – ska hjälpta dem med e-handelslanseringen.

– Vår flaskhals nu är att vi bara har en lästmakare, den kapaciteten ska vi öka och det vill vi göra i Timrå, säger Lars Hjältman.

Priset då?

– De individuellt anpassade kostar från 6 500 kronor och uppåt. Men motsvarande skor som görs på traditionellt vis i England eller Japan kostar mycket, mycket mer. Och med tanke på livslängden är våra skor inte så dyra.