Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsföretag utsatt för kinesisk hackare – pressades på närmare 100 000

En revisionsbyrå i Sundsvall har utsatts för utpressning av en köp- och säljsida som polisen kunnat koppla till Kina. Företaget fick sina filer hackade och tvingades att betala 23 000 kronor för att få tillbaka dem.

Sundsvallsföretaget anmälde händelsen under lördagen. Ägaren för företaget har berättat för polisen att någon eller några har hackat sig in på företagets servrar och krypterat bolagets alla filer för att sedan låsa dem och därmed göra dem otillgängliga.

För att låsa upp filerna igen ska hackaren ha begärt en bitcoin i betalning, vilket motsvarar cirka 94 000 kronor.

Företaget som var i behov av att snabbt få tillbaka filerna valde att betala 0,25 bitcoin, vilket motsvarar cirka 23 000 kronor och ska då ha fått krypteringen av filerna upphävda.

Utpressningen anmäldes efter detta till Sundsvallspolisen, men Henrik Bulsi, förundersökningsledare vid polisen tror att ärendet kan bli svårutrett.

– Först måste man gå till den internationella åklagarkammaren och be om rättshjälp för att se var de här pengarna har tagit vägen. Sedan ska man hitta någon person som är knuten till kontot som pengarna betalats till och så vidare. Det är en lång väg att gå för att företaget ska få pengarna återbetalade och hackaren ska åka dit, säger Henrik Blusi.