Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsfotografen Erik Nylander vinnare i två kategorier i Årets bild: "Det är superkul"

Under lördagen avgjordes tävlingen Årets bild i Uppsala.
En av de nominerade var Sundsvallsfotografen Erik Nylander och vid prisutdelningen tog han hem första platsen i kategorin Bildreportage Sverige samt priset som årets rookie.

Erik Nylander blev tidigare i vinter utvald av 205 fotografer att tävla i Årets bild och under lördagen var det dags för tävlingen.

I kategorin Bildreportage Sverige tog han hem första pris.

– Det är superkul och oväntat, nästan en chock. Jag såg nog ut som ett frågetecken när jag hämtade priset. Bara att vara nominerad tillsammans med sådana man ser upp till är en ära, säger han.

Hans bildreportage handlar om hans mormor Margit, 97 år och morfar Arild, 92 år, som han alltid tycker har haft en fin relation tillsammans.

– Jag porträtterar deras relation och deras slutskeden i livet tillsammans i Tynderö. Reportaget är en vardagsskildring som handlar om kärlek, humor och hur man kan komplettera varandra i livet, säger han.

Juryns motivering handlade just bland annat om kärlek: "En historia om uppriktig kärlek, samt väl berättat och redigerat. Bilder som präglas av närhet, humor och värme."

Han fick även priset för Årets Rookie där en bild på den kvinnliga örnjägaren han följde i Mongoliet var en anledning till att han tog hem priset. I sin motivering skriver juryn: "Redan en mogen berättare, med antropologisk blick och intresse. En fotograf som går in i miljöerna och blir kvar där. Styrkan understryks också av en välförtjänt förstaplats i kategorin Årets bildreportage Sverige"."

Läs mer: Sundsvallsfotograf följde kvinnlig örnjägare

Erik Nylander är uppväxt i Sundsvall där han har utbildat sig till bildjournalist på Mittuniversitetet.