Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsgymnasium med e-sport på schemat

I år får Sverige de första gymnasieprogrammen med e-sport på schemat – båda placerade strax utanför Stockholm.
Och snart kan även e-sportintresserade Sundsvallsbor få chansen.
– Vi vill att Sundsvall som stad ska gå i bräschen för e-sportsutveckling och hjälpa till med förutsättningarna för dem som vill satsa på e-sport, säger Johan Edelsvärd, rektor på NTI-gymnasiet i Sundsvall

Det finns långt gångna planer på att erbjuda möjligheten att läsa e-sport som gymnasieinriktning i Sundsvall. Det är NTI-gymnasiet i Sundsvall som står bakom satsningen.

– V i vill lyfta fram att vi behandlar e-sport som en sport, säger Johan Edelsvärd.

NTI gymnasiet i Sundsvall tittar just nu på olika avtal för att skapa de förutsättningar de behöver för att införa e-sport i skolschemat. Ett arbete som har pågått sedan i julas.

– Det handlar om att ge de spelare de förutsättningar de behöver för att kunna ta steget att gå från "gamer" till proffs.

Till sin hjälp har skolan tagit in en extern konsult, Sundsvallsbon tillika e-sportsproffset Andreas Christmansson.

– Vi vill fokusera på vad som behövs för att bli en god e-sportare. Det handlar lika mycket om kost och att aktivera sig som det handlar om reaktionsförmåga och perception.

Tanken är att erbjuda e-sport på programmet tre till fyra tillfällen i veckan. De som söker nu kommer att kunna ta del av några kurser men inte hela utbudet som beräknas stå klart först 2016. E-sportinriktningen kommer att erbjudas på skolans teknik- och estetiska program. 

– För oss är det viktigt att eleverna klarar av skolan. Därför kommer elevens betyg, så väl som e-sportskvalifikationer att spela in då vi erbjuder platser på inriktningen. Vi vill få till en satsning som är skolmässigt och idrottsmässigt bra.

Flera spel är tänkta att ingå i kursutbudet. League of legends, Dota 2 och Smite är några exempel medan skolan inte i nuläget har några planer på att inkludera exmpelvis Counter-Strike.

– Skolan ska verka som en värdegrund och vi kommer därför inte arbeta med spel som strider mot vår värdegrund.