Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallshistorikern skriver om Hitlers politiska soldater

Andra världskriget upphör aldrig att fascinera. Den strida strömmen av berättelser flödar fortfarande alltifrån fiktionens Hollywood till de akademiska forskningsarkiven, lika lockande uppenbarligen för publiken som upphovsmännen.

Lennart Westberg är tidigare kriminalpolis i Sundsvall, men har under sitt yrkesliv parallellt ägnat sig åt militärhistorisk forskning och skrivit ett antal böcker med fokus framförallt på svenskar i krig, före, under och efter andra världskriget.

I sin senaste bok ”Waffen-SS. Hitlers politiska soldater” skildrar han den vapengren som ibland har betecknats som den fjärde i Nazi-Tyskland, vid sidan av armén, flottan och flyget. Under Tredje rikets tolv år från maktövertagandet 1933 fram till krigsslutet 1945 växte Waffen-SS från några hundra man till nära nog en miljonarmé. En armé som dessutom till stor del bestod av frivilliga eller tvångsrekryterade från de ockuperade länderna.

Lennart Westberg söker rötterna, beskriver framväxten, det slutliga sammanbrottet och även efterdyningarna till rörelsen. Waffen-SS är redan från början en politisk-ideologisk rörelse, konstaterar författaren, och avlivar myter om att den skulle vara ett övervägande militärt fenomen. Den bars upp av Heinrich Himmlers vision av det tusenåriga pangermanska riket i väster och kolonialimperiet i öster.

Närmare 200 svenskar deltog i Waffen-SS. De flesta hade en militär bakgrund i Sverige, många var övertygade nazister.

Med dödskallen i uniformsmössan, de nordiska runorna på kragspeglarna och den avlagda eviga trohetseden till Führern gick de ut i kriget som hans politiska soldater. De stred framförallt på den tyska östfronten mot Sovjetunionen och hade rykte om sig att vara effektiva soldater, men i dess kölvatten följde massförbrytelser och krigsbrott.

Att Waffen-SS överhuvudtaget kunde växa fram till den kraft den blev i den tyska krigsmakten tillskrivs i första hand den hänsynslöse Himmlers organisationsförmåga samt hans nära relation och obrottsliga lojalitet med Adolf Hitler. Rötterna till organisationen var den livvakt som Hitler redan under 20-talets partimöten skaffade sig, som så småningom blev nazistisk partipolis, inrikes säkerhetstjänst och slutligen stridande förband på slagfälten i Europa.

Vid sidan av krigsbrotten och Waffen-SS koppling till koncentrationslägren är avsnittet om barnsoldater det som griper läsaren mest. Efter nederlaget vid Stalingrad är personalreserverna av manskap över 18 år uttömda. Det innebär att man rekryterar barn så unga som 15-17 år till de stridande förbanden. En stor del av dessa deltar också i krigets slutskede innan Berlin faller och kapitulationen är ett faktum.

Närmare 200 svenskar deltog i Waffen-SS. Inte alla stridande, en del fungerade som krigskorrespondenter i den tyska propagandaverksamheten. De flesta hade en militär bakgrund i Sverige, många var övertygade nazister. Enrolleringen på den tyska sidan skedde framförallt i samband med anfallet mot Sovjetunionen 1941. Författaren skildrar både motiv och bakgrund för ett antal namngivna människoöden.

Lennart Westberg är påläst. Hans källor är militära arkiv, litteratur, tidningsartiklar, men också egen brevväxling och möten med personer med förstahandskunskap. Han är i slutet av boken generös med lästips för den som går vidare. Men notförteckningen saknas, vilket jag tycker är synd.

Men det är en randanmärknng. I ett rappt tempo med tydlig struktur i kapitlen, där personliga berättelser blandas med analys, fångas ännu ett av 1900-talet fascinerande men också skrämmande skeenden.

Kjell Carnbro

Recension - Litteratur

Lennart Westberg: Waffen-SS. Hitlers politiska soldater

Historiska media