Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsingenjör prisas för sin metod

Albin Nilsson, 25, utvecklingsingenjör på SCA, får ta emot Lilla Polhemspriset på 50 000 kronor. Han prisas för sin förenklade metod att göra bioaska till gödsel.

Varje år delar Sveriges Ingengörer ut Lilla Polhemspriset för bästa examensarbete vid civilingenjörsutbildningen. I år är pristagaren Albin Nilsson, från Luleå tekniska universitet.

Albin har haft inriktningen förnybara produkter och bränslen och undersökt metoder för att göra bioaska bättre lämpad som gödningsmedel. Detta genom att binda ihop den svårhanterbara askan till kornform, så kallad granulering och på det viset kunna undvika tidigare problem i form av dammning och svårigheter i att sprida. Resultaten beskrivs som ett stort steg framåt i utvecklingen av granuleringsprocessen.

Examensarbetet ”Wet granulation of Carbonised Bio-ash” gjordes vid institutionen för Samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet, i samarbete med företaget SP Processum i Örnsköldsvik.

Albin Nilsson är född i Örnsköldsvik. Idag bor han i Sundsvall där han arbetar som utvecklingsingenjör på SCA:s pappersbruk i Ortviken.

FLER NYHETER:

Inbrott i butik på Heffnersvägen – tjuvarna kan ha kommit över kontanter

För Plus-kunder: Engagerade Fränstabor mötte ledningen för Folktandvården: "Stäng inte våran väl fungerande klinik"

Nu ska det bli höstfint i Sundsvall – 4 000 blommor planteras ut

För Plus-kunder: Siktar på att etablera företaget utomlands – och att ge sig in i bygg- och filmbranschen

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.