Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallskaptenen om avsaknaden av läkare: "Det är fruktansvärt jobbigt"

Det finns inget krav på läkare vid matcher i Riksserien.
Även utanför matchsituationer saknas det ofta någon för spelarna att vända sig till vid skadeproblem.
– Det är synd att vi inte har någon att vända oss till när det är hockeyrelaterat, det är fruktansvärt jobbigt, säger Wildcats lagkapten Beatrice Johansson.

Den senaste tiden har debatten kring avsaknaden av krav på att en läkare ska finnas på plats vid en Riksseriematch blossat upp.

Men det är inte bara matchläkare som saknas, för Sundsvall Wildcats finns ingen läkare att vända sig till på träningarna heller.

– Det hade varit tryggare om vi hade haft det vid matcher. Men samtidigt, när det gäller småskador får vi ingen hjälp alls, säger Johansson.

Läs mer: Damhockeyn tvingas spela utan läkare och ambulans: "Vi får åka till akuten själva"

Om något händer får spelarna själva vända sig till sjukhuset. Något som inte fungerar alla gånger.

– Sjukhus är svåra att vända sig till med sportskador, säger hon och drar upp ett exempel.

– Jag slog knäet en gång och var svullen och blå och var in på röntgen. Där sa de att jag skulle ligga still, men det blev inte bättre. Till sist så fick jag träffa han som hjälper herrarnas a-lag, och han sa att jag skulle få i gång blodcirkulationen i stället.

Utan någon läkare i direkt närhet händer det att småskador som kunde ha åtgärdats direkt utvecklas till något allvarligare.

– I stället får spelare gå runt med till exempel ett snett bäcken som kunde ha knäckts till. Det blir fel när vi inte får hjälpen i första läget. Vi får böna och be, och då kanske vi får hjälp efter några veckor för något som var enkelt, säger Johansson.

– Det är synd att vi inte har någon att vända oss till inom hockeyn, det är fruktansvärt jobbigt.

Spelarna i Wildcats är inte heltidsproffs, och eventuella skador de drar på sig i samband med sporten får konsekvenser även utanför isen.

– Jag har ju en historia med hjärnskakningar, men jag måste prioritera jobbet där jag sitter framför datorn mycket. Jag tror inte att jag får den återhämtning jag behöver, egentligen borde jag vara hemma och ta det lugnt, men den möjligheten har jag inte då jag måste prioritera jobbet före hockeyn. Och då blir det halvdant, säger Johansson.

Tränaren Lars Johansson håller med om att det är problematiskt när ingen läkare finns i direkt närhet till laget.

– Det finns ju en naprapat, men det är en lång väg att gå då spelarna måste ta ledigt på dagarna från jobb och så vidare. Sedan har vi ju Erica (Udén Johansson) i laget som håller på med sådant här, med idrottsskador, och som gärna vill göra det och har startat en egen firma, säger "Sparven" och fortsätter:

– Jag vet att ett par tjejer har varit hos henne och fått hjälp, men det är ju bara med mjukdelsskador. Och det funkar ju inte under match, för då spelar ju Erica också.

MISSA INTE: Ladda ned vår app och få pushar om sportnyheter i din telefon – så här gör du