Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallskvinnor reser till Kenya för att hjälpa gravida tonårsflickor: "Väldigt tragiska människoöden"

Tre kvinnor från Sundsvall åker till Kenya för att hjälpa unga gravida tonåringar på ett hjälpcenter. Engagemanget från omgivningen är stort och kvinnorna har samlat in massor av saker – allt kommer att skänkas bort.

I ett år har Marlene From och hennes två vänner planerat resan till Kenya – i september bär det äntligen av. Målet med resan är volontärarbete på Inua Binti rescue home som ligger utanför huvudstaden Nairobi, och är ett hem för gravida tonåringar i åldrarna 12-16 år.

– Tanken är att man vill lyfta och bemyndiga unga kvinnor. Istället för att flickorna ska behöva lämna bort sina barn till ett barnhem så vill man att de ska lära sig att ta hand om både sitt barn och sig själv, säger Marlene From.

Marlene berättar vidare att de unga kvinnorna kommer få stöd under graviditeten och förlossningen. När barnet blivit sex månader ser personalen till att flickorna antingen går tillbaka till skolan eller får en utbildning som de sedan kan livnära sig på. Marlenes barndomskamrat är medgrundare till hjälpcentret.

– Tjejerna behöver all hjälp de kan få. De kommer från dåliga förhållanden sen tidigare och de är ju själva barn, säger Marlene From.

Sundsvallstjejerna har fått mycket positiv respons. I ett Facebook-inlägg efterlyste Marlene förnödenheter till de gravida flickorna och engagemanget från omgivningen har varit stort.

– Folk har varit väldigt generösa och vi har fått in otroligt mycket saker. Vi har bland annat fått tygblöjor, mammaklänningar, amningsskydd och leksaker. Det är nästan 50 kilogram insamlade saker, säger hon.

Vad hoppas du få ut av er vistelse i Kenya?

– Först hade jag på min bucket list att få flyga och åka utomlands. Nu har det blivit något väldigt stort. Jag tror resan både kommer bli härlig och sorglig. Det handlar om väldigt tragiska människoöden. Men det kommer garanterat bli en resa för livet.