Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallslagets dåliga ekonomi kan bli IFK Östersunds räddning

Selångers ekonomiska bryderier kan rädda IFK Östersund kvar i division 2.
– Vad jag förstår är vi det lag som kommer att få erbjudandet om Selånger drar sig ur, säger Pär Jakobsson.

Annons

Laget från Bergsåker i Sundsvall har i flera år brottats med ekonomiska besvär. Upprinnelsen till problemen kom i samband med division 1-säsongen, 2013.

LÄS OCKSÅ: Mattiasson lämnar IFK: "Jag behöver vila upp mig"

Bekymren är de gamla klassiska; dels en ryggsäck av skulder (cirka 500 000 kronor var den senaste rapporten), dels problem på intäktssidan.

– Skulderna är förstås det mesta akuta, men de kommer vi att klara av. Vi håller på med avbetalningsplaner just nu. Sedan ska vi ha in pengar också för att klara en division 2-säsong, säger Mathias Byström, nyvald ordförande.

Hur mycket kostar en säsong?

– Ett absolut minimum för resor, domarkostnader och förbundsavgifter är 400 000 kronor.

Selånger har dock andra verksamhetsgrenar att tänka på. Ungdomsverksamheten är stor, damerna är framgångsrika och egna anläggningen, Bergsåkers IP, kräver ekonomiska insatser.

Mathias Byström tror på en lösning, även om man inte har kommit ända fram.

– Jag är optimistisk. Det är en intensiv tid just nu, men det finns många engagerade människor i klubben som jobbar stenhårt. Spelarna är beredda att spela utan ersättning.

LÄS OCKSÅ: Opes nya konstgrässatsning – så här ser den ut

Anmälningarna till förbundsserierna ska vara inlämnade senast 15 november. Ett grundtips är att Selånger anmäler sig och parallellt fortsätter att jobba med intäktsfrågorna.

– Det har varit ett stort jobb enbart att få koll på ekonomin. Nu har vi kontroll. Vi vet exakt vilka skulder vi har och vilka intäkter som är möjliga, menar Byström.

IFK Östersund planerar för division 3-spel, men hoppas alltså få en plats om Selånger drar sig ur.

– Förhoppningarna är väl inte så stora. Enligt uppgift har Selånger anmält sig till en vårcup i Ånge och det gör man nog inte om man inte har för avsikt att spela kvar i tvåan, säger Pär Jakobsson, som faktiskt själv en gång i tiden varit tränare för Selånger.

LÄS OCKSÅ: Här skapas nya fotbollsplaner i Östersund – vi listar de olika projekten