Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsläkare skrev ut narkotika till sig själv – får tre års prövotid

En läkare från Sundsvall skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv. Nu beslutar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om en treårig prövotid för läkaren.

Det var i januari 2017 som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, fick in en anonym anmälan från ett apotek. I anmälan uppgavs att den manlige läkaren skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv.

Vid en närmare utredning visade det sig att läkaren skrivit ut över 1 600 tabletter av olika narkotiska preparat för eget bruk. Mannen har själv uppgett att han var beroende av läkemedel, och att han successivt ökat dosen för att få effekt. Han har även sagt att han är "normal" på doser som skulle leda till medvetslöshet hos en annan person.

Läs också: Inkompetent läkare får tre års prövotid – arbetade tidigare i Sundsvall

Tidigare i år drogs läkarens behörighet att förskriva narkotiska läkemedel in – efter att han själv begärt detta. Mannen har även sökt vård för sina missbruksproblem.

Ivo ser allvarligt på att hälso- och sjukvårdspersonal missbrukar alkohol och narkotika. Som menar att de utgör en stor risk för patientsäkerheten.

Därför har nu Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat om en treårig prövotid för läkaren. Under den tiden måste han kontinuerligt lämna in blod- och urinprov.

FLER NYHETER:

Taxibil körde in i matbutik i Haga – butiken håller stängt tillsvidare

För Plus-kunder: Alkoholdemens var fel diagnos - Yvonne led av behandlingsbar sjukdom

Den saknade 37-åringen hittad död – ingen misstanke om brott

För Plus-kunder: Lotten vägde bara 24 kilo – berättar om kampen tillbaka: "Nu ska jag leva livet som jag missat"

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.