Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsliv för tredje gången

Först kom succén Spelet om Stenstan; två år senare Sagerfeldts i Sundsvall.
I höst står premiären på Teater Sojas tredje och sista Sundsvallspjäs: Sundsvallsbor 3.0.

Att teater med lokalt innehåll är populär fick Teater Soja erfara med kraft. "Spelet om Stenstan", en historisk exposé över Sundsvall, sågs av 4300 åskådare, uppföljaren "Sagerfeldts i Sundsvall", som kretsade kring två stora byggboomar i staden, drog 2900.

Läs mer: Sagerfeldts i Sundsvall

Och i höst är det dags för tredje och sista delen i Sundsvallstrilogin: "Sundsvallsbor 3.0". Nu sker allt i nutid och några Sundsvallsbor samlas för att ta fram visioner inför 400-årsjubiléet 2021. Med förankring i den Sundsvallssjäl som kanske, kanske inte finns. Med bråk och skratt, färgrika personligheter och aktuella debattämnen brottas de med frågor som Var står vi? Vart går vi? Vart vill vi?

– Vi har träffat människor med åsikter och intervjuat ett 30-tal. Där fick vi inspiration och stoff, säger Jan Boholm i Teater Soja.

– Och en och annan replik, fyller Sofia Andersson i och berättar att ST:s insändarsidor också varit inspirationskällor.

Läs mer: Spelet om Stenstan

Sju anställda skådespelare, förutom Jan Boholm och Sofia Andersson själva, ska utgöra gruppen. Camilla Lundgren och Tony Könberg har diger erfarenhet från Svartviksspelen, Kvartersteatern, Teater Äsch med mera. Jonas Jonsson bor i Stockholm men är den ende vid sidan av Camilla Lundgren som varit med i alla tre pjäserna.

Kim Tjernström är uppväxt i Sundsvall och har just avslutat teaterhögskolan. Anders Öhrström har arbetat med bland annat Teater Västernorrland och har nu med sig sin sambo Ellen Hennig som just flyttat hit. Saron Abraham, gymnasist och Idolkändis, kompletterar gänget. Ann Jerbo står som vanligt för scenografi, Ina Nyholm för kostym.

– Med det här ämnet tror vi att vi når en grupp som annars är svår att engagera, 25-40-åringarna. Många av dem vi intervjuade är i den åldern. Det är de som verkar nu, säger Jan Boholm.

Ännu finns bara ett första utkast av pjäsen som skådespelarna samlats för att läsa. Repetitionerna börjar först den 8 augusti. Men till premiären den 24 september på Sundsvalls Teater kommer förstås manus och allt annat att vara klart. Pjäsen spelas i 25 föreställningar fram till den 23 oktober.

Efter Spelet om Stenstan och Sagerfeldts tvekade Jan Boholm och Sofia Andersson inför ett nytt jätteprojekt: numera orkar ofta inte ens länsteatrar driva uppsättningar med nio skådespelare. Men drömmen om en Sundsvallstrilogi var stark.

– Idéerna kom och det är ju så roligt. Vi tror på det här och då tror vi att publiken vill komma också, säger Sofia Andersson.