Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallslöpare skakad av terrordåden: "Jag fattade knappt att det var sant"

På lördagsmorgonen drog Run for your life förbi Sundsvall – ett stafettlopp mellan Kiruna och Paris.
Sundvallslöparna skakades av terrordåden i Paris.
– Jag fattade knappt att det var sant, säger Jan-Erik Richnau.

Tidigt på lördagsmorgonen susade löpare genom Sundsvall. Anledningen är evenemanget Run for your life, ett stafettlopp där tusen personer ska springa från Kiruna till Paris. I stället för en stafettpinne används en liten sten från Arktis. Stafetten är en uppmaning till klimaträttvisa och en hållbar framtid.

– Det är viktigt att våga göra något i positiv riktning i stället för att bara prata om det som är fel, säger Sundsvallslöparen Jan-Erik Richnau, som sprang med stenen i två mil innan den bytte ägare.

Han berättar att han strax före loppet möttes av nyheten av de fruktansvärda terrordåden som skakar Paris.

– Jag blev sittandes i träningskalsongerna, jag fattade knappt att det var sant, säger han.

När Sundsvallslöparna väntade på att ta över stafettstenen från Härnösand stod de i höstmörkret bland marschaller och höll om varandra.

– Upplevelsen blev starkt kopplat till det som hänt i Paris. Det är jättesvårt att sätta sig i in, man känner att det finns en del mörka krafter. Men vi är många som står för det goda, säger Jan-Erik Richnau.

Trots att Run for your life handlar om att uppmärksamma klimatfrågor fick evenemanget även en annan symbolik efter terrordåden, enligt Jan-Erik Richnau.

– När man är flera som gör något, då kan man påverka och inge hopp, vi kan liksom finna varandra i det här, det blev väldigt starkt, säger han.

Vid 15.30-tiden på lördagen hade stenen nått till Hudiksvall – 3444 kilometer från Paris. Hudiksvallslöparna viftade med hjärtan i franska flaggans färger. Hela stafettloppet fram till Paris går att följa live.

– Det är så häftigt att följa detta hela veckan, säger Jan-Erik Richnau.