Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsmusiker står bakom Thåström i kväll

I kväll intar Thåström Sporthallens scen.

Och han gör det tillsammans med förre Sundsvallsbon Mikael Nilzén, som spelar synth i rocklegendar­ens kompband.

– Det ska naturligtvis bli skitkul att spela i Sundsvall, säger han till Dagbladet.

När Thåström kliver på Sporthallens scen gör han det i sällskap med den forne Sundsvallsmusikern Mikael Nilzén, som spelar keyboards och synthar med rocklegendaren under hans pågående Norden-turné.

– Det har varit en fantastiskt rolig turné. Vi börjar närma oss slutet och reaktionerna har varit bra vart vi än spelat, säger Mikael Nilzén över telefon från Linköping.

Att Nilzén är ett relativt okänt namn i musikersammanhang i hemstaden beror antagligen på att han aldrig spelade i band i någon större utsträckning under ungdomsåren i Timrå och Sundsvall.

– Det var inte förrän jag flyttade till Stockholm och började plugga musik på Birkagården som jag började spela med band på allvar. Jag vet inte riktigt varför det var så. Jag bodde i Timrå på den tiden och att spela i band var ingen naturlig del av vardagen, säger han eftertänksamt.

 

Spelade i jazzband

I och med studierna började han spela i olika jazzband, vilket ledde till fler musikerjobb, bland annat som keyboardist i Rebecka Törnqvists band. Sen tog han en paus från musiken under ett antal år.

– Jag hamnade i en situation där man spelade för pengar och hoppade på saker jag inte gillade. Det gjorde att jag tappade fokus och la av med musiken under några år, säger Mikael Nilzén.

 

Var pianist

Efter att ha arbetat som lärare på ett musikgymnasium och som pianist på Balettakademien så väcktes lusten att ta upp musiken igen.

– Efter ett tag kände jag att jag måste skärpa mig. De senaste åren har jag mer valt själv vad jag vill göra. Jag började göra elektronisk improvisationsmusik och skriva musik till dansföreställningar, sen hamnade jag i olika rockprojekt. Det handlade inte om bredbent rock utan mer intressanta, ska vi säga ”arty” grejer, säger Mikael Nilzén.

Och det var ett samarbete med gitarristen Pelle Ossler, som varit fast medlem i Thåströms band under stora delar av 00-talet, som gjorde att Mikael fick erbjudandet om att medverka på albumet ”Kärlek är för dom” och senare den pågående turnén.

• Vad är din roll i bandet?

– Vi är två keyboardister i bandet. Niklas Hellberg spelar piano och orgel. Jag tar hand om syntharna. Det är allt ifrån samplade grejer till noisigt oväsen, säger Mikael Nilzén.

• Jag såg ert framträdande i Skavlan och att döma av det så svävar Blixa Bargeld (legendarisk sångare i Einstürzende Neübauten) och Nick Caves ande över sättet ni attackerar låtarna.

– Ja, absolut. De är ju idoler, helt klart. Alla i bandet gillar den grejen. Vi fick faktiskt en del Einstürzende Neübauten-referenser i en recension nyligen och det känns ju så klart väldigt bra. Vi vill åt den där koncentrerade energin som band, säger Mikael Nilzén.

• Att döma av låtlistorna på Thåströms hemsida så håller ni er inte helt till ”Greatest hits”-konceptet från den senaste samlingsskivan.

– Nej, det är många låtar från de senaste studioplattorna, plus en del av det outgivna bonusmaterialet från dubbelversionen av samlingsskivan. Sen blir det så klart en del av hitsen också, så klart.

Mikaels föräldrar och syskon bor fortfarande kvar i Sundsvall och han besöker hemstaden ett par gånger om året.

– Jag gillar att komma hem till Sundsvall. Det är en skön, lagom stor stad som är trevlig att återvända till, säger Mikael Nilzén.

• Och hur känns det att spela i Sundsvall i kväll?

– Ha ha, det är en fråga du nästan inte hade behövt ställa, eller hur? Det blir naturligtvis skittrevligt, säger Mikael Nilzén och skrattar.