Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsparet jobbade som volontärer i Asien – se deras musikvideo om barnen de hjälpte

Sundsvallsparet berättar om mötet med de övergivna ungdomarna i Thailand och Filippinerna med en musikvideo.
En musikvideo som handlar om att vara född i fel land, att inte längre blunda för de utsatta och att hjälpa andra.

– Vi har fått träffa så många människor som har så extremt mycket emot sig. Till exempel så blir vissa helt utfrysta och mobbade av samhället bara för att de har en sjukdom. Det är så mycket tragiskt som man har fått se, säger Anton Hildorsson.

Sedan november har Evelina och Anton Hildorsson arbetat som volontärer på ett ungdomshem i Thailand. På plats har de hjälpt ett 40-tal barn och ungdomar som blivit övergivna eller saknar vårdnadshavare. På plats har de bland annat undervisat och bara funnits tillgängliga.

Anton Hildorsson berättar att han hjälpt till väldigt mycket med musik i både Filippinerna och Thailand med fokus att skapa gemenskap bland människorna. Han skrev ned sina tankar och funderingar kring deras arbete i de två länderna. Det resulterade i en låt om intrycken och de människor de mött.

Läs också: Vardagshjältar från Sörberge reser till Ghana

Med assistans hemifrån av en pianist och producent, skapade de en musikvideo med barnen de hjälpt. Evelina Hildorsson, som är fotograf, hjälpte till med foto.

– Jag tänkte "vad kul det skulle vara att göra denna låten tillsammans med barnen", att få spela in dem och göra en låt av det för deras skull och sen kunna lägga ut det på Youtube. Sen kan de få hitta sig själva där och få se att de också har ett värde, säger Anton Hildorsson.

Han förklarar att låten handlar mycket om att det är lätt att döma människor utan att veta något om dem och att det är väldigt lätt att blunda för dem som har det sämre ställt.

Läs också: Stannar i Aleppo för att rädda liv

Evelina Hildorsson drar paralleller till många utsatta personer i det svenska samhället som inte heller har det bra.

– Om man börjar hitta medel och sätt att hjälpa folk i stället för att bara säga: "ska man ge eller ska man inte ge", så kan man belysa goda handlingar, som att bjuda in någon till middag, och göra det till en vanlig sak att sträcka ut en hand och hjälpa andra. På det sättet kan man starta en god trend.

Anton Hildorsson instämmer.

– Det är det låten försöker påpeka. Att man i stället för att sprida negativitet och knackar ner, försöker hjälpa dem som finns i exempelvis Sverige. Att man ser chansen att hjälpa dem och försöker göra det bästa av situationen.

Paret berättar att resan varit mycket lärorik och spännande. Evelina Hildorsson säger att hennes perspektiv på saker och ting har förändrats sedan hon kommit från vardagen hemma.

– Man får ju ett sådant enormt perspektiv på vad man har fötts in i och bara har omkring sig och som man inte har lyft ett finger för. Samtidigt så är flera av barnen helt papperslösa och har inte några rättigheter i samhället. Det är som att de inte finns, säger hon.

Paret reser nu hem till Sverige och Sundsvall efter att ha varit borta i sju månader. De hoppas kunna fortsätta att hjälpa till ännu mer hemma med den kunskap de tar med sig från sin resa.

Läs också: Välgörenhet i Kambodja som gymnasiearbete