Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallspartiet: 2021 ska Sundsvall vara Sveriges mest skuldsatta kommun

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Med anledning av insändaren Det är skrämmande hur vi behandlar våra gamla, ST 11/6.

Insändaren gör mig förtvivlad. En åldrande kvinna i Sundsvall blir liggande ensam och sjuk på golvet i sin lägenhet och ber för sitt liv. Tänk om hon varit helt ensam och inte haft några anhöriga som kunnat komma till hennes hjälp. Vad är det för samhälle vi byggt i vår kommun? Ska svårt sjuka och äldre ligga och dö hemma på golvet i Sundsvall 2018?

Samtidigt grälar den S-ledda majoriteten med den M-ledda minoriteten om hur många och hur dyra sporthallar och arenor man ska bygga. 450, 500 eller 650 miljoner? Samtliga är dock överens om det förträffliga i att bygga en kombiterminal för över 500 miljoner kronor och att lägga nästan 200 miljoner till på att bygga ut hamnen. Vidare ska S bygga utomhusbad för 50 miljoner och ge alla friska pensionärer över 80 år ett antal hemtjänsttimmar. Kostnad för detta oklart. Och tågstationen ska byggas om för förmodligen mer än de 100 miljoner den kostade att köpa av staten. C vill också bygga en överflödig biogasfabrik för 350 miljoner.

Just nu är Sundsvalls kommuns skuld drygt 89 300 kronor per kommuninnevånare. Timrå kommun har en skuld på 22 500 kronor per innevånare.

Vår kommun har tydligen hur mycket pengar som helst till allt, utom till socialnämnden och äldreomsorgen. I år går socialnämnden åter back med minst 120 miljoner kronor. Om en nämnd går minus med 120-213 miljoner flera år i rad, trots att man inte gör annat än sparar kanske man måste ställa sig frågan om det är något annat fel än att ”verksamheten är för dyr”.

Sundsvalls kommun har redan jättelika skulder. Allt det uppräknade ska också byggas med lånade pengar. Just nu är Sundsvalls kommuns skuld drygt 89 300 kronor per kommuninnevånare. Timrå kommun har en skuld på 22 500 kronor per innevånare och regionens bästa företagsklimat. Härnösands kommun har en skuld på 19 310 kronor per innevånare. Inte ens Umeå kommun, som förbygger sig i marschtakt, kommer upp i Sundsvalls klass. Där är skulden ändå "bara" 75 750 kronor per innevånare. Sundsvalls kommun missade precis fem i topp bland landets mest skuldsatta kommuner. Men 2021 – då ska Sundsvall vara Sveriges mest skuldsatta kommun! Det lovar både S och M.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

När kommunen förbyggt sig och bara räntorna på lånen är i halvmiljardklassen per år, då finns inte ett korvöre kvar så att en sjuk pensionär kan få den vård och omsorg hon behöver. Hon får ligga kvar hemma på golvet. Är det så ni vill ha det kan ni fortsätta att rösta på S och M, med vänner. Annars föreslår jag att ni lägger er röst på Sundsvallspartiet den 9 september. Vi ger 150 miljoner kronor extra till socialnämnden och äldreomsorgen redan 2019.

Else Ammor, Sundsvallspartiet

Läs också:

►  Äldre utsätts för risker varje vecka: Bemanningen inom omsorgen räcker inte till

KD: Vi tror på gemenskap över generationerna

S: Ökad bemanning och gratis motionssim – Sundsvalls äldre ska få en tryggare vardag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel