Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallspoliser på plats vid gränsen – alla ska kontrolleras

Sveriges tillfälliga gränskontroller kräver extra insatser från polisen.
För att stärka upp teamet i Malmö har hundra poliser från hela landet kallats in. Från Västernorrland har man skickat fyra poliser.
– Vi är här för att säkerställa individens rätt till att söka asyl, säger Niklas Modig från polisen i Sundsvall.

Annons

Läs också: Därför är Sundsvallspolisen vid gränskontrollen

De tillfälliga gränskontrollerna innebär inte att gränserna till Sverige är stängda. Alla flyktingar som kommer till Sverige har fortfarande rätt att söka asyl.

Gränskontrollerna infördes för att skapa ordning och struktur för de som söker asyl i Sverige.

Vid gränskontrollerna i Malmö stoppar polisen alla som passerar. För de som kommer över Öresundsbron innebär detta ett stopp på trafikplats Lernacken. Sedan i tisdags arbetade fyra poliser från Västernorrland med att kolla identiteten på de som passerar. Platschef på Lernacken är Sundsvallspolisen Niklas Modig.

– Vi är här för att se till att kontrollerna sker på ett värdigt sätt, säger han.

Tisdagen var första arbetsdagen och ganska omgående kom en buss med asylsökande.

– Det var 14 personer som kom på en gång och under dagen grep vi även en person för människosmuggling.

Niklas Modig berättar att en del av flyktingarna blir rädda när de ser uniformerade poliser.

– Många har varit på flykt i månader och har flyktbeteendet i sig. De har inte samma syn på polisen som vi har i Sverige. Därför är det viktigt att förklara att vi från polisen tillhandahåller en service.

En av svårigheterna vid gränskontrollerna är kommunikationen mellan polisen och flyktingarna. Få talar engelska och polisens arbete blir att försöka lugna och förklara vad kontrollen går ut på.

Se också: Så fungerar det vid gränskontrollerna

Se också: ST:s livesändning från gränskontrollerna

– Hade vi alltid haft en tolk på plats skulle det underlätta men Migrationsverket har inte möjlighet att ha tolkar vid alla kontroller.

Under de dagar som Niklas Modig och kollegorna från Sundsvall och Kramfors har arbetat har arbetet skett relativt lugnt.

– Vi har hört talas om personer som har hoppat av färjan, ner i vattnet, när de börjar närma sig gränskontrollen i Trelleborg.

Polisen stoppar alla som passerar gränskontrollerna, oavsett nationalitet.

– Vissa tycker att det är löjligt att vi kollar alla. Men det är viktigt att vi behandlar alla lika. Det handlar om en human människosyn, säger Niklas Modig.

Trots gränskontrollerna och den ökade förstärkningen av poliser finns det hål i systemet. Polisen hinner inte alltid stoppa alla personer. Även tågresenärerna kontrolleras. Vi rusningstid kan det vara svårt att hinna kontrollera alla passagerare.

– Det är bättre än innan men systemet är inte vattentätt, säger Niklas Modig.

Ett annat problem är de flyktingar som väljer att lämna Migrationsverktes lokaler innan de har hunnit bli registrerade.

– Vi kör de som vill söka asyl till Migrationsverkets lokaler och där tar deras personal över. Vi har hört om personer som väljer att lämna områdena och vi har inga befogenheter att stoppa dem.

Arbetet med gränskontrollerna skiljer sig till stor del från dessa polisers vardagliga arbeten. Jens Melinder arbetar vanligtvis som ordningspolis i Kramfors och han ser positivt på möjligheten att få arbeta i Malmö.

– Det jag kommer att ta med mig är hur bra organisationen på plats har fungerat trots den korta förberedelsetiden som vi fick. Men även det positiva bemötandet som vi fått av de som vi har stoppat. De är jätteglada att vi står här.