Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallspolitiker gripen på flygplats i Peru – sitter fängslad

MP-politikern Angel Villaverde har gripits av polis i Peru.
Omständigheterna kring gripandet är oklara, men ambassaden undersöker ärendet.
– Vi är såklart väldigt oroliga, säger Johanna Thurdin, Miljöpartiet Sundsvall.

Angel Villaverde flydde från Peru i mitten av 90-talet och kom som asylsökande till Sverige. Han är aktiv i Miljöpartiet och sitter i kommunfullmäktige i Sundsvall.

I julhelgen reste han till sitt gamla hemland för att hälsa på sin mamma som är sjuk. Då greps han, enligt uppgift direkt på flygplatsen i Lima.

Läs även: Svenska ambassaden i Santiago inkopplad: "Från fall till fall hur vi hanterar ärendet"

– Vi vet ingenting om vad han är anklagad för, säger Tina Hellberg (MP), ledamot i kommunfullmäktige.

Innan Angel Villaverde reste till Peru anlitade han en advokat för att säkerställa att han inte var efterlyst längre. Han fick då beskedet att så inte var fallet.

– Han var väldigt orolig innan han reste ner. Men hans mamma är gammal och sjuk och det var kanske hans sista chans att träffa henne igen, säger Tina Hellberg.

– Han sa att han skulle ångra sig om han inte åkte nu, berättar Johanna Thurdin, sammankallande i ledningsgruppen i Miljöpartiet Sundsvall.

Familjen har nu anlitat en advokat för att försöka få Angel Villaverde frigiven.

– Advokaten har efterfrågat handlingar på att han är en "god medborgare" och vi har sammanställt handlingar och mejlat dit, säger Tina Hellberg.

Utrikesdepartementet bekräftar för Sundsvalls Tidning att de har fått in uppgifter om att en svensk medborgare i 50-årsåldern från norra Sverige sitter frihetsberövad i Lima.

– Vår ambassad i Santiago i Chile håller på att undersöka ärendet just nu. Jag har inga ytterligare uppgifter, säger Johan Tegel, tf chef för UD:s presstjänst.

Läs även: Angel Villaverde i intervju 2008: Regeringen i Peru behandlade mig som ett odjur