Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsprofilen om sin nya hotelldröm: "Vi vill erbjuda julbord nästa år"

Vad händer med planerna för ett nytt hotell bredvid simhallen i Härnösand?
Det har varit locket på hos kommunen. Men investeraren Patrik Attini räknar med att snart kunna släppa mer detaljer.
– Målsättningen är fortfarande att kunna erbjuda ett julbord nästa år, säger han.

I början av september ifjol presenterades hotellplanerna. Det handlade om en avsiktsförklaring som innebär en etablering av nytt hotell och drift av Härnösands simhall. Partik Attini driver Hotell Södra Berget där han har investerat nära 60 miljoner kronor.

Läs också: Planer avslöjas på nytt hotell

Nu är han beredd att satsa 120 miljoner kronor på hotellet i Härnösand som kommer att få 120 rum och sysselsätta cirka 50 personer.

Under resans gång har det spekulerat, bland annat i insändare, att projektet kan bli ett stort riskåtagande för kommunen. Bland annat en kostsam flyttning av pumpstationen bredvid simhallen och andra åtaganden.

Uppgifter har också förekommit om att kommunen kan hamna i ett borgensåtagande.

Men det vill Patrik Attini ta död på.

– Inget av det stämmer, säger han.

– När det gäller investeringen så tar jag den helt själv. Det har aldrig varit tal om att skattebetalarna i Härnösand ska stå för några kostnader.

Det har gjorts markundersökningar som visar att området lämpar sig för byggande. Och en annan positiv nyhet är att kommunen inte behöver flytta pumpstationen som leder avlopp ut till reningsverket på Kattastrand.

Läs också: 200 hotellrum har skapats på tio år i Sundsvall

– Det ska utföras en doftsanering och det innebär pumpstationen kommer att vara kvar. Kostnaderna för det ligger på en betydligt lägre nivån jämfört med att flytta hela anläggningen, berättar Patrik Attini.

Han vill inte ange någon tidsplan.

– Nu gäller det att göra en bra hemläxa. Hotellet ska finnas i minst 100 år. Det är många instanser iblandade. Jag gör bedömningen att planprocessen snart blir klar, säger han.

Därefter väntar arbetet med den estetiska utformningen. Det är viktigt att hotellet smälter in i miljön. Markområdet ska också säkras för eventuella höjningar av vattennivån i havet, berättar Patrik Attini.

Beskedet att HSB vill bygga ett sjuvånings hyreshus ser han som mycket positivt.

– Jättespännande, det visar att andra än vi tycker att det är ett levande område att etablera sig i.

Har du funderat på ett namn på hotellet?

– Vi tittar på ett namn, men inget är bestämt. Det skulle vara trevligt med att utlysa en namntävlan.

Här är dialogen med kommunen?

– Mycket bra. Vi vill båda nå framåt i processen, slutar Patrik Attini.